Primer pla de Madelenie McCann

«Tenim l'home que va segrestar i assassinar Madeleine McCann»

Christian Brueckner compleix una condemna de 7 anys per la violació d'una dona al mateix lloc

A poc a poc, el cas Madeleine McCann està arribant al final. Catorze anys després de la desaparició de la nena de tres anys, els fiscals asseguren que estan cent per cent convençuts de qui és l'assassí. «Tenim l'home que la va segrestar i la va assassinar», afirmen.

El fiscal alemany Hans Christian Wolters es refereix al pedòfil Christian Brueckner, que actualment compleix condemna per una violació. La nena va desaparèixer durant unes vacances familiars a l'Algarve, a Portugal, el mateix lloc on van localitzar el sospitós.

La investigació sobre la desaparició de Madeleine McCann ha estat plena d'errors i polèmica. Però el cas ha fet un gir i tots els indicis apunten a Christian Brueckner. La fiscalia ha reunit totes les proves i es prepara per a presentar càrrecs contra ell.

Segons va avançar el fiscal Wolters la setmana passada  el sospitós podria ser cridat a declarar abans que s'acabi l'any. Esperen que de cara a l'any que ve sigui processat i sentenciat per la desaparició i mort de la nena.

«Ara tenim evidències contra ell i és possible que el puguem acusar», anuncia el fiscal. Com que Brueckner és a la presó complint condemna, els investigadors tenen temps per a demanar més proves. «No tenim tanta pressió, hi ha temps», assegura.

No només volen acusar formalment el sospitós, sinó acorralar-lo amb proves de pes. Segons el fiscal Wolters, «seria una tonteria acusar-lo formalment en lloc d'esperar les respostes que podrien enfortir la nostra posició». El cas Madeleine McCann arriba definitivament al seu tram final.

Catorze anys d'espera

Madeleine McCann tenia tres anys quan va desaparèixer, el 3 de maig de 2007. Estava de vacances a Praia da Luz, a l'Algarve (Portugal). Els seus pares, Kate i Gerry, la van deixar al llit de l'apartament on s'allotjaven i se'n van anar a sopar amb uns amics a un restaurant que hi havia a prop.

Kate va denunciar la desaparició a les deu de la nit. I a partir d'aquí, ella i el seu marit van passar a ser els principals sospitosos. Es va estudiar la possibilitat que Madeleine hagués mort per un accident domèstic i haguessin amagat el cadàver.

Pocs mesos després, el cas va ser arxivat per falta de proves, i els pares van iniciar una investigació privada. Es van fer nous descobriments que apuntaven a un segrest planejat o a un robatori que va sortir malament. Això va servir perquè la policia reprengués les indagacions.

El cas va fer un gir el juny de l'any passat, quan la fiscalia alemanya va assenyalar el principal sospitós. Christian Brueckner, de 43 anys i amb antecedents d'abús sexual a nens, va ser localitzat al mateix lloc en el mateix moment de la desaparició de Madeleine.

Només tenen proves circumstancials

Després de molts anys d'investigació, la policia treballa amb la hipòtesi que la nena és morta. «No podem dir sobre quina base ho assumim, però per a nosaltres no hi ha una altra possibilitat, no hi ha esperança que estigui viva». Ara falta saber com va morir i aportar proves concloents.

La investigació continua en marxa amb l'esperança de trobar restes d'ADN o material fotogràfic per a incriminar el sospitós. Per ara només tenen un senyal telefònic i una suposada confessió que Brueckner va fer a un amic seu. Els fiscals saben que seria difícil que se'l condemnés només amb aquestes proves.

«Només són proves circumstancials, no concloents», assegura el fiscal alemany. Per això fan una crida a qualsevol persona que pugui tenir informació rellevant sobre la desaparició. Bruckner en aquests moments es troba a la presó, complint una pena de set anys.

Està reclòs per haver violat una dona de 72 anys a l'Algarve, dos anys abans de la desaparició de la nena. També va ser acusat d'abusar de la filla de cinc anys de la seva exnòvia el 2013. En l'únic comunicat que ha fet, Brueckner assegura que és innocent del segrest i assassinat de Madeleine McCann.