Un sensesostre no tornarà mai a ser el mateix després que l'obliguin a pidolar

La víctima feia llargues jornades i li van haver d'amputar la cama a causa de l'activitat

L'home de Romania que va venir a Barcelona amb la promesa d'una feina i el van obligara practicar la mendicitat
L'home, original de Romania, va arribar a Barcelona amb la promesa d'una nova feina i un futur millor | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana van detenir dos homes i una dona per obligar-ne un altre a practicar la mendicitat a Barcelona. El van portar de Romania amb la promesa d'una feina. Un cop aquí, li van retirar la documentació i el forçaven a fer jornades de fins a 18 hores demanant almoina als Jardinets de Gràcia, en molts casos sense donar-li aliments ni beguda.

Es tracta d'un home d'edat avançada, a qui l'acumulació d’hores al carrer en posicions forçades li restaven mobilitat i en molts casos s’acabava fent les seves necessitats al damunt. Per aquesta raó, van haver-li d'amputar la cama esquerra. Dos dels explotadors van aconseguir fugir, però finalment van ser localitzats a Romania. Els tres arrestats han ingressat a presó.

La investigació va començar fa dos anys 

La investigació va començar l'agost del 2018, després que els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona detectessin un possible cas d'explotació per mendicitat. L'home tenia una edat avançada, no tenia feina ni recursos a Romania, vivia en una casa que necessitava una urgent rehabilitació, no tenia formació ni qualificació professional i a Barcelona no tenia cap familiar o conegut.

L'home de Romania que va venir a Barcelona amb la promesa d'una feina i el van obligar a practicar la mendicitat
L'home guanyava entre 300 i 500 euros al dia, però els seus explotadors no el deixaven veure ni un cèntim | Mossos d'Esquadra

Li van prometre que a Barcelona milloraria la seva situació i que tindria la possibilitat de tenir una feina i guanyar diners. Ja a la ciutat, li van retirar la documentació i el van ubicar als Jardinets de Gràcia, obligant-lo a dormir al carrer. El tenien controlat en tot moment. Les llargues jornades de 18 hores generaven entre 300 i 500 euros diaris als explotadors, que se'ls gastaven per adquirir propietats a Romania i per jugar en un bar a un joc molt popular al seu país.

El cas l'ha tutelat el jutjat d'instrucció número 5, que va emetre dues ordres de detenció europees, ja que dos dels individus havien fugit al seu país davant del risc de ser detinguts. Mesos més tard i gràcies a la col·laboració de les autoritats romaneses, els dos van ser detinguts i extradits a l’Estat. La jutgessa va decretar el seu ingrés a presó, juntament amb el tercer membre del grup, que va ser detingut a Barcelona el 19 de gener. Tots tres estan detinguts com a presumptes autors de pertinença a grup criminal i per tràfic d’éssers humans amb la finalitat de mendicitat.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari