Muntatge crim Erika

Igor, el depredador que ha matat l'Erika: «Una bossa al cap»

Acumulava diverses denúncies per assetjament a la ciutat d'Oviedo, però sempre va sortir indemne

Cada nou detall sobre l'assassinat de la nena de 14 anys a Vallobín, Oviedo, és més esgarrifós que l'anterior. Erika va ser abordada al portal de casa seva i apunyalada fins a la mort pel seu veí Igor. Amb el pas dels dies ha transcendit que l'assassí és un depredador pertorbat.

L'assassí d'Erika Yunga Alvarado, Igor Postolache, acumula un historial de denúncies per assetjament sexual a menors. En només uns mesos hi va haver diverses denúncies i detencions que, no obstant això, mai no van acabar en res. Les sentències revelen la personalitat pertorbada d'aquest moldau de 32 anys.

Fa tres setmanes es va traslladar a viure al bloc de pisos on vivia l'Erika amb la seva família. Allà, tot just va arribar, es va obsessionar amb la nena fins al punt d'assetjar-la sistemàticament. Dimarts a la tarda la va esperar al portal, la va atacar i va posar fi a la seva vida de forma despietada amb un ganivet.

Sempre va sortir indemne

Segons revela El Mundo, el 2019 l'Audiència d'Oviedo el va condemnar a una multa de 240 euros per un episodi d'assetjament. A principis del 2020 va haver de declarar també davant del jutge per la denúncia de quatre nois per separat. En aquest darrer cas, la sentència és més que cridanera.

Crim Erika
Aixecament del cadàver ahir a la tarda a Oviedo. | EC 

Quatre noies menors van posar una denúncia contra l'home per haver-les assetjat de forma violenta. Segons la sentència, a una li va dir coses com «se'm torba la raó en veure't. M'estic posant nerviós en mirar-te, m'agradaria posar-te una bossa de plàstic al cap».

En una altra ocasió, Igor havia violentat una noia acariciant-li la cara: «Ets fantàstica, t'han decebut els homes al llarg de la teva vida?». La sentència també recull una altra agressió en què va dir: «Ets molt maca, m'agrades molt, vols venir amb mi?». L'acusat va ser absolt.

Pertorbat i reincident

A més, hi va haver una altra ocasió en què el jove va abordar unes adolescents en un parc de la capital, però també va sortir indemne. L'única sentència condemnatòria va ser la del 2019, però el seu expedient va quedar net sis mesos després i no va tornar a ser condemnat. El crim d'Erika ha causat indignació.

Diverses xiques s'han fet ressò de la tragèdia explicant la seva experiència personal amb el subjecte. «Conec personalment diverses noies a més de mi les que va assetjar pel carrer de diferents maneres», diu una usuària a Twitter. «Em sembla increïble que amb tantes proves seguís lliure», afegeix.

També es manifesta Lucía, la jove que el va denunciar per l'episodi d'assetjament el 2019. Segons explica, va sortir absolt del judici perquè «com que no va aconseguir posar-te la bossa al cap només se l'acusa d'assetjament verbal». «Es va posar a parlar-me als Alsas de Gijón», explica una altra víctima del seu assetjament.

«Us recordeu quan us vaig explicar la història d'un desequilibrat que totes coneixíem per què ens perseguia i tocava dones?», expressa una noia en referència a Igor. Un altre compte que li va estar fent moltes preguntes i després la perseguia. «És el mateix boig que a mi em va assetjar i em va perseguir», afegeix una altra.

Parlen les víctimes d'Igor

El Mundo ha parlat amb tres adolescents que van denunciar l'assetjador. Asseguren estar devastades per la tragèdia d'Erika, i una era veïna seva abans que es mudés fa tres setmanes. «El vaig veure en una parada d'autobús acorralant una noia, així que vaig decidir denunciar-lo», explica.

Muntatge pares Erika
La família de la nena està devastada per la desgràcia. | Catalunya Diari 

Encara que és d'origen moldau, Igor portava tota la vida vivint a Oviedo. «Al principi vaig pensar que era un guiri», diu una de les denunciants, «portava una motxilla i vaig creure que em volia preguntar per algun carrer». Va ser llavors quan Igor li va començar a fer preguntes incòmodes.

Ella va voler treure'l de sobre, però ell la va agafar del canell, moment en què ella es va espantar i va escapar com va poder. Després de denunciar-ho la van citar al jutjat, «ens van ficar a les quatre en una sala amb ell, allò va ser molt incòmode». La tercera denunciant assegura haver plorat en conèixer això d'Erika.

Una ciutat devastada

Aquesta successió d'esdeveniments que van quedar sense castigar ha provocat una gran onada de crítiques a les xarxes socials. Es pregunten perquè la justícia i les autoritats no van prendre més mesures per protegir les noies d'aquest depredador. Lamenten que ara tot això hagi acabat en tragèdia.

Les denúncies, les sentències i els testimonis deixen clar que Igor és un depravat, i un perill per a les nenes. La societat civil demana més mesures per protegir els nostres nens i nenes de personatges com aquest. Mentrestant, l'entorn d'Erika segueix sense fer-se la idea del que ha passat.

La ciutat s'ha bolcat amb la família d'Erika i han rebut l'afecte dels seus familiars i els companys de la nena. Els professors intenten explicar a les alumnes del seu institut què va passar, però és difícil trobar les paraules. «Les nenes no entenen res, no saben com va poder passar», expliquen.