IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'imam de Ripoll, peça clau en la radicalització de conversos espanyols

Un testimoni afirma que van realitzar una llista prèvia a l’atemptat amb els terroristes que s’havien d’immolar, tot i que al final van morir menys dels previstos

Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista
Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista | Cedida

El líder de la cèl·lula que va perpetuar els atacs terroristes del 17-A va tenir un paper clau en el procés de radicalització dels joves membres del grup. Però Abdelbaki es Satty, l’imam de Ripoll, no només va manipular la ment dels atacants de Barcelona i Cambrils, ja que, segons el sumari dels atemptats, també va radicalitzar diversos espanyols que s’havien convertit a l’islam.

Es Satty va radicalitzar dos espanyols conversos a l’islam

Almenys dos joves de nacionalitat espanyola van ser víctimes dels enganys d’Es Satty, tal com explica el mitjà ‘La Vanguardia’. Tots dos eren conversos i, a causa de la influència de l’imam, van anar adoptant lenta però progressivament una postura més radical i intolerant, la qual es veia reforçada pels discursos d’odi que Es Satty realitzava habitualment a la mesquita.

De fet, un d’ells és mencionat per un conegut dels terroristes que es van immolar, informació que s’ha pogut saber gràcies a la intervenció de les trucades telefòniques que va dur a terme la policia després dels fets del 17-A.

Driss Oukabir va parlar per Facebook sobre els atemptats dos dies abans

Però aquesta no és l’única notícia que ha saltat a la llum després que l’Audiència Nacional aixequés parcialment el secret de sumari del cas. I és que Driss Oukabir, l’únic membre de la cèl·lula que va sobreviure -i que actualment es troba a presó-, va estar parlant amb una persona per Facebook sobre la preparació dels atemptats el dia 15 d’agost del 2017, tan sols dos dies abans que es produïssin els atacs.

Per aquest motiu, entre altres, tots els cossos policials que van participar en la investigació sospiten que la xarxa que formava i sustentava el grup terrorista era més gran del que es pensava en un primer moment, on tan sols constaven onze integrants.

Mohamed Houli i Driss Oukabir, els dos terroristes empresonats
Mohamed Houli i Driss Oukabir, els dos terroristes empresonats | CEDIDA

 

Els terroristes van redactar una llista amb els seus noms

Aquest fet queda reforçat pel testimoni d’un conegut dels terroristes, el qual va assegurar que un dels atacants morts a Cambrils -més concretament, Mohamed Hichami- havia redactat una llista pocs dies abans del 17-A, en la qual figuraven tots els noms dels joves que s’havien d’immolar durant la perpetuació dels atemptats.

Malgrat que aquesta llista va ser destruïda després que tots es comprometessin i hi firmessin, el testimoni assegura que, almenys, hi havia una persona registrada que no va morir durant els atacs. A més, cal recordar que a la casa d’Alcanar hi van trobar la petjada d’una persona que ni tan sols constava com a membre del grup a les investigacions policials.

La radicalització estava bastant estesa

Amb tot, els investigadors tenen clar que la radicalització no era quelcom aïllat, sinó que estava bastant estesa, ja que diversos familiars i gent propera als joves del comando també tenien un pensament força tancat i radical.

I tot això sense oblidar la gran quantitat de telèfons mòbils i targetes que posseïa el grup terrorista, els quals es comunicaven entre ells a través de l’aplicació Telegram per tal de preservar el seu anonimat, deixant patent que l’abast de la influència d’Es Satty era d’una magnitud colpidora. Tant, que fins i tot els agents van tenir en el seu punt de mira a un comerciant de fruites que acostumava a treballar per Girona, així com un sudanès que, sospitosament, va marxar al seu país just després dels atemptats del 17-A. 


Comentaris

envia el comentari