Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una habitació d'un hospital

Una imprudent dona ingressada per Covid provoca el caos en un hospital espanyol

La dona, que fumava a l'habitació, va fer explotar una bombona d'oxigen

Imatge d'una habitació d'un hospital
Una malalta de Covid a Espanya incendia l'hospital per fumar dins l'habitació | Pixabay

Una dona malalta de Covid-19 va patir cremades en un incendi que es va produir aquest dimecres, 28 d'octubre, a l'habitació que ocupava a l'Hospital de Basurto, a Bilbao (Biscaia), segons han informat fonts del centre sanitari.

L'Organització Sanitària Integrada de Basurto Bilbao ha emès una nota sobre aquest succés, encara que no ha especificat l'estat de la dona ni l'origen de l'incendi. A la nota s'indica que s'hauria generat un incendi en una de les habitacions de la segona planta del Pavelló Revilla, en què l'Hospital de Basurto concentra als pacients víctimes de la covid-19. Afegeix que no s'han lamentat danys personals «més enllà de les cremades sofertes per la persona que es trobava a l'habitació», i que «el funcionament de l'hospital no es va veure afectat» per l'incendi.

Segons han informat alguns mitjans, com 'El Periódico', l'origen de l'incendi va ser una cigarreta. La pacient, que estava ingressada per covid-19, tenia una bombona d'oxigen a l'habitació que l'ajudava a respirar millor. Quan la dona va intentar encendre una cigarreta, la bombona va explotar-li a la cara i va originar el foc, que va poder ser sufocat en pocs minuts pels bombers.

L'Ertzaintza va ser alertada sobre el succés al voltant de les 15.00 hores de la tarda i va ser informada que s'havia produït un «petit incendi» al Pavelló Revilla de l'Hospital de Basurto, segons han informat fonts del departament basc de Seguretat. Arran de la trucada, a l'hospital van acudir efectius de la Policia basca i dels bombers, que per a les 15.45 hores havien controlat l'incendi i estaven ventilant la zona afectada, segons la mateixa font.

No hi ha «risc imminent» de col·lapse sanitari a Euskadi

El vicelehendakari primer i conseller de Seguretat del País Basc, Josu Erkoreka, ha assegurat que no hi ha «risc imminent» de col·lapse sanitari a Euskadi per la situació de la pandèmia del coronavirus, i ha afegit que es realitza «un esforç» per intentar evitar el confinament total. Tot i que l'entrevista a Onda Cero, Erkoreka ha admès que «hi ha una certa preocupació perquè el nombre d'ingressos augmenta», i podria generar problemes d'aquí a unes setmanes.

Per això, ha explicat que el Govern Basc ha adoptat les noves mesures restrictives, ara en vigor, per impedir que les xifres d'ingressos, tant en hospitals com en UCIs, «esdevinguin alarmants en poc temps». «Ens anticipem i prenem aquestes mesures per tal de tallar la transmissió del virus i impedir que arribem a una situació extrema. Ara per ara, no estem en una situació perillosa i el sistema té capacitat de creixement», ha recordat.

El vicelehendakari ha considerat que cal ser optimistes perquè «aquesta situació difícil» que es viu per la pandèmia «no serà eterna, no és per a tota la vida», i s'anirà superant. «El túnel és fosc i llarg, però té sortida. Aquest punt d'optimisme no el podem perdre, si no volem acabar caient per un precipici com a societat», ha advertit.

No obstant això, afirma que cal adoptar les mesures necessàries per evitar «que la cosa es torci i que el punt de llum a la fi del túnel s'allunyi cada vegada més». Josu Erkoreka ha indicat que «l'esforç» de totes les administracions públiques va encaminat a un confinament general. «Tothom dona per fet que un confinament total com el que vam tenir al mes de març i abril seria fatal per a l'economia i també per l'equilibri psicològic de moltíssima gent», ha indicat.

Per això, es treballa perquè aquest escenari «no es torni a produir». «Mentrestant, s'adopten mesures restrictives de drets, de la mobilitat, que es poden suportar raonablement i, per descomptat, no ofeguen l'economia. Ofegar l'economia ara és ofegar les nostres perspectives de futur», ha asseverat.

Segons la seva opinió, les mesures que s'han adoptat a Euskadi «són bastant restrictives» perquè el toc de queda nocturn suposarà que, de les 23.00 hores a les 6.00 hores, «no hi haurà cap activitat al carrer», quan a l'estiu es van produir «alguns brots molt delicats» procedents de l'oci nocturn. També ha citat, entre una altra de les mesures «importants», la de no poder sortir del terme municipal.