Imputat el guàrdia urbà que va matar d'un tret a la gossa Sota a Barcelona

El jutge ha ordenat que es retornin les restes de la gossa al seu propietari, Ruusalu

Sota
PACMA denuncia l'urbà que va matar la gossa Sota | Twitter

El 18 de desembre de l'any passat un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona va matar d'un tret al cap a la gossa Sota a Gran Via, a prop de plaça Espanya. La mort de l'animal de companyia de l'indigent Tauri Ruusalu va commocionar i indignar a la gent que va protestar a través de les xarxes socials i també al carrer on hi va haver diverses manifestacions convocades per grups animalistes.

Davant d'aquests fets, el Jutjat d'Instrucció número 4 de Barcelona ha citat a declarar com a imputats a l'agent, autor dels fets, i al seu company de patrullatge el pròxim 1 de juliol, segons avança 'el Periódico'. Aquest mateix dia també declararan quatre testimonis, dos d'ells com a protegits per por a represàlies. D'altra banda, Ruusalu compareixerà el 26 de juny.

Dues versions dels fets

El succés va tenir lloc a les 12.00 hores quan els dos agents van voler identificar a Ruusalu, segons la versió de la policia, la gossa es va abalançar sobre un d'ells i li va mossegar el braç. En veure que seguia rabiosa i que es dirigia al seu coll l'agent va disparar a l'animal al cap causant que morís a l'instant. L'amo de Sota va agredir a un dels agents amb el monopatí quan va comprovar que aquesta estava morta i va ser detingut.

Per la seva part, Ruusalu nega aquesta versió i ha explicat que aquell dia estava passejant amb Sota, que sempre anava sense corretja, quan un agent li va demanar que s'identifiqués. Aquest va voler escriure el seu nom a l'agent, ja que és força complicat, però va rebre una bufetada a la cara. La gossa en defensa del seu amo es va interposar entre tots dos i va col·locar les seves potes sobre el braç de l'agent. Ruusalu li va indicar que es posés darrere d'ell però el guàrdia urbà li va cridar que entrés al cotxe. Sota va lladrar i es va dirigir a l'agent que va treure la pistola i la va disparar.

El jutge ha autoritzat que es retornin les restes de Sota a Ruusalu però ha desestimat que l'agent se sotmeti a una prova psicològica. Tampoc ha acceptat la citació d'alguns dels testimonis niincloure les gravacions de la càmera de seguretat d'un hotel perquè considera que les imatges no són rellevants per aclarir els fets. 

La gent va sortir al carrer per reclamar justícia per Sota
La gent va sortir al carrer per reclamar justícia per Sota | Cedida

 

Onada de protestes i manifestacions

Arran de l'actuació de la Guàrdia Urbana, col·lectius animalistes, es van mobilitzar a través de les xarxes socials i van convocar tot un seguit de manifestacions reclamant justícia per Sota i rebutjant l'actuació policial. El PACMA va qualificar d'«inadmissible que un ajuntament que es proclamava animalista acabés resolent els problemes disparant a un animal».

Colau i Guàrdia Urbana van haver de donar explicacions sobre els fets i van sortir en defensa de l'agent tot assenyalant que va actuar en defensa de la «seva integritat física». No obstant això, alguns testimonis indiquen que la gossa no va mossegar a ningú i l'informe mèdic explica que només es van detectar «erosions» al braç del guàrdia urbà. 

També et pot interessar...


Comentaris
Patricia García Ventura
M'en alegro, es mereix aixó I més.

envia el comentari