Incendi Baldomar

L'incendi d'Artesa de Segre crema descontrolat: més de 500 hectàrees i 70 dotacions

Ja són 550 les hectàrees afectades per les flames

Actualització 11.20 hores

Aquest dijous treballen a la zona 60 mitjans dels Bombers de la Generalitat, 8 dels quals aeris. També s'han sumat a les tasques d'extinció 50 efectius i 14 vehicles terres de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Està previst que en les pròximes hores arribi un altre content de l'UME.

Els Bombers donen per controlat el flanc est, entre Baldomar i Clua; en un 75% el que se situa entre Clua i la vall d'Ariet, i en un 60%, el flanc oest, entre Baldomar i Alòs de Balaguer.

Aquest darrer és el que més preocupa als equips d'extinció i és on han centrat aquest dijous tots els esforços.

L'objectiu és evitar que el foc avanci cap a l massís de Sant Mamet ja aleshores serien fins a 20.000 les hectàrees susceptibles a cremar. De moment, el foc no ha saltat el Segre.

Segons ha explicat Miquel López, cap sortint de l'operatiu dels Bombers, són 3,5 quilòmetres de foc actiu en el flanc oest i que intentaran tancar. D'altra banda, han donat per controlat l'incendi de Foradada, a la Noguera.

Diverses evacuacions

Des de l'Ajuntament d'Artesa de Segre han fet una crida als pagesos perquè col·laborin amb el llaurat dels camps per fer zones de contenció que evitin l'avenç del foc. Des de la Granja de la Pineda, els han dirigit a cada punt on calia actuar.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha confirmat que no hi ha danys personals, que hi ha el municipi d'Alòs de Balaguer confinat i que han tingut lloc diverses evacuacions.

Concretament, 20 persones des del nucli de Clua, 54 persones més de la casa de colònies Cal Petit d'Argentera -entre monitors i residents- i el càmping Os de Balaguer, on només hi havia els propietaris.

L'incendi d'Artesa de Segre el més virulent

L'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre, ha cremat 550 hectàrees i els de Corbera d'Ebre i Castellar de la Ribera superen les 300, segons fonts oficials dels Bombers.

Joan Delort, Director General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, ha afirmat a Catalunya Ràdio, que l'incendi de Corbera d'Ebre és el que té millor previsió, però ha descartat que cap dels tres es pugui donar per controlat aquest dijous. «No podem dir que cap està ni en fase de control ni estabilitzat», ha apuntat.

Sobre el de Baldomar, ha apuntat que l'orografia és difícil i ha augurat que no es podrà rematar ni aquest dijous ni tampoc divendres. Sobre els del Solsonès, ha dit que un dels riscos és la previsió de més tempestes seques. Segons Delort, hi ha activades 130 unitats terrestres i 400 bombers en tots els incendis.

El cap dels Bombers ha afirmat que aquest dimecres es va donar la "tempesta perfecta" i es va acabar produint una de les coses que més preocupa el cos: la simultaneïtat de focs. Ha explicat que el cos està activat al màxim i per això s'ha establert el centre de comandament central a la base de Bellaterra.

D'altra banda, ha explicat que han demanat una desena de dotacions a la Unitat d'Emergències Militar (UME) amb base a Saragossa i esperen també la col·laboració de bombers de l'Aragó i d'Andorra en cas que sigui necessari.

Els Bombers de la Generalitat, també, han publicat al seu compte de Twitter la complicada nit que han passat, ja que han estat treballant en la contenció dels focs «intensament».

«Tota la nit s'ha treballat intensament en els diversos incendis que afecten Catalunya des d'ahir tarda. Els focs estan actius i ara a les 7 es farà relleu de personal i s'actualitzaran les dotacions. Tot el personal i mitjans dels Bombers activats per fer front a la situació», han afirmat.

▶️ Els Mossos desarticulen una banda que robava desenes de cotxes

70 dotacions

L'incendi de Baldomar està sent el més complicat de controlar. Ja s'ha confirmat com el primer gran incendi de l'estiu. En aquest, hi estan treballant 62 dotacions terrestres dels Bombers i 8 dotacions aèries.

Restem a l'espera de les actualitzacions dels professionals de l'àmbit, per tal de seguir informant d'aquest terrible succés.