Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un tirador de cervesa d'Estrella Damm

Una atac informàtic atura la producció de Damm: Es podrien quedar sense cervesa

La companyia ha explicat que la distribució dels seus productes no s'ha vist afectada

La planta de Damm al Prat de Llobregat s'ha vist afectada per una incidència informàtica que ha obligat a paralitzar la producció de cervesa. Ho ha avançat aquest dijous la periodista Anna Punsí a través de la xarxa social Twitter, afegint que la incidència es va detectar durant el matí de dimecres. En aquest sentit, ha explicat que l'empresa no parla de ciberatac ni tampoc consta cap denúncia.

Ara com ara, els tècnics de la companyia estan treballant per restablir tot el sistema i analitzar l'abast de l'afectació. Segons han explicat fonts de Damm a l'ACN, l'objectiu és reprendre l'operativa diària «al més aviat possible». En aquest sentit, el diari 'Ara' ha assenyalat que es tractaria d'un ciberatac i que s'hauria demanat un rescat per alliberar el sistema.

La planta es podria quedar sense estoc de cervesa si la situació s'allarga

Les mateixes fonts citades per l'ACN han assenyalat que la incidència informàtica no ha afectat la distribució de productes. En aquest sentit, els sectors de distribució alimentària i HORECA (hotels, bars i restaurants) s'està realitzant «amb normalitat».

Tot i això, el diari 'Ara' ha apuntat que fonts de l'empresa consultades han explicat que si la situació s'allarga en el temps la planta catalana es podria quedar sense estoc de cervesa.

Cal recordar que Damm produeix la major part de la seva cervesa a la planta del Prat de Llobregat, tot i que també compta amb dues plantes productores a Múrcia i Alacant.

La UAB segueix recuperant-se del ciberatac patit fa un mes

El de Damm no és l'únic ciberatac que s'ha produït a Catalunya en les darreres setmana. Cal recordar que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) segueix recuperant-se de l'atac informàtic del passat 11 d'octubre. En aquest sentit, el rector Javier Lafuente ha assegurat que, ara com ara, «no els consta» que s'hagi produït cap extracció de dades.

Lafuente ha reconegut que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya els ha advertit que a la internet fosca s’anunciava aquesta possibilitat, però ha insistit que no dona «validesa ni veu als ciberdelinqüents». En aquest sentit, el rector de la UAB ha explicat que els arxius afectats per l'atac contenen dades públiques relatives a convenis, sous o material docent.

Així mateix, ha afegit que els arxius que inclouen dades personals —com dades personals, números de compte o expedients acadèmics— es guarden en servidors no afectats per l’atac. Javier Lafuente ha destacat que malgrat el «bestial» atac que ha patit l'estructura de la universitat, aquesta no ha aturat en cap moment la seva activitat gràcies a pla de contingència.

El rector ha assenyalat que segueixen treballant per «recuperar la màxima normalitat el més ràpid possible sense posar en risc a la institució». Finalment, Javier Lafuente ha revelat que, tot i que comptar amb tres còpies de seguretat dels arxius, estan reconstruint el sistema, treballant amb l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, per tal de limitar el risc de nous atacs.