Fotomuntatge de Miguel Elías Santos

Miguel, l'agent mort sobtadament amb 48 anys, dona i dos fills menors

Ha mort de manera inesperada per un trombe pulmonar

La Policia Nacional de Màlaga està de dol per la mort de Miguel Elías Santos Carballo, agent de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP). Ha perdut la vida sobtadament a causa d'un trombe al pulmó. La defunció de Miguel, que tenia 48 anys, ha deixat un gran buit a la seva gent.

Sobretot a la dona i els dos fills, de 12 i 15 anys, però també als seus companys de la unitat antiavalots, que encara intenten assimilar el que ha passat i han celebrat un acte d'homenatge a Miguel, que ha estat acomiadat entre aplaudiments i molt de dolor.

Foto del personatge
Miguel Elías era delegat sindical de Jupol | cedida

Segons revela 'Diario Sur', el desencadenant de la mort va ser una fissura al bessó que li va provocar un trombe pulmonar. L'agent formava part de Jupol, el sindicat policial, i va defensar els drets dels seus companys quan va ser necessari. Va estar al peu del canó fins al final, i els seus familiars destaquen la gran vocació de servei que tenia.

Miguelito, un policia amb molta vocació

L'adeu a Miguel ha deixat clar que era un home molt estimat, no només per la família sinó també pels seus companys. A casa, afectuosament li deien Miguelito, i per a la seva mare sempre va ser 'el nen'. Els seus amics i companys del cos li deien Elías, el seu segon nom.

Miguel Elías estava bolcat en la família i en la feina. A vegades, quan havia d'actuar en operacions especials, li tocava estar fora de casa. Sense anar més lluny, va ser un dels integrants de l'operació Copèrnic a Catalunya durant l'octubre del 2017.

Durant aquells dies en què la policia antiavalots va estar a primera línia contra la celebració del referèndum d'autodeterminació, Miguel va passar diverses setmanes fora de Màlaga. Va assumir aquell repte com molts altres, amb el pes de l'experiència a l'esquena però també amb l'adrenalina pròpia de la feina.

El seu pare també va ser policia

Les persones que el van conèixer diuen que tenia molta vocació. Miguel va créixer al barri de Capuchinos de Màlaga, i des de petit ja tenia clar que volia ser policia. Ho portava a la sang, perquè el seu pare va ser oficial del Cos Nacional de Policia.

Quan va complir la majoria d'edat, va entrar a l'acadèmia de policia, i el seu germà va seguir els mateixos passos que ell. Durant els trenta anys que va dedicar al servei públic, l'agent sempre va mostrar una gran vocació, malgrat les dificultats. Els seus companys destaquen l'entusiasme amb què afrontava cada tasca.

Se li va reconèixer l'esforç diverses vegades, com quan va rebre la Creu Blanca al Mèrit Policial o dues medalles a la dedicació i a la constància. També va obtenir més de setanta licitacions públiques pels seus serveis. I, lluny de deixar-se enlluernar per l'èxit, l'agent va continuar treballant amb el màxim esforç.

Defensava els drets dels seus companys

A més de la llarga trajectòria que va tenir a la unitat antiavalots, Miguel Elías era un dels més conscienciats del cos. Era delegat sindical de Jupol, una organització que defensa els drets dels policies. Sense anar més lluny, recentment han denunciat el mal estat de les armilles antibales de la policia a Màlaga.

Diumenge passat, familiars, amics i companys de Miguel es van acomiadar d'ell a Parcemasa, el parc cementiri de Màlaga. Va ser un acte molt emotiu en què no van faltar comandaments policials, com el cap superior de la Policia d'Andalusia Oriental, José Miguel Amaya, o el comissari provincial, Enrique Barón.

Per la seva banda, el director general de Policia, Francisco Pardo, va trucar personalment a la família per a donar-li el condol.

Segon revés per a la UIP de Màlaga

Els companys de Miguel Elías l'han definit com «un gran policia, un gran company, un gran lluitador a favor dels altres, un gran servidor de la pàtria». I diuen que destacava «pel saber estar, la prudència i la disposició». A més, reconeixen que la mort de l'agent els ha agafat per sorpresa, «com a ell la malaltia».

Miguel és el segon agent de la UIP de Màlaga que ha mort aquest any. A principis de gener, Antonio Jesús Martín Lozano va morir als 51 anys per coronavirus. Es va infectar mentre oferia servei al port d'Arguineguín, en el marc de la crisi migratòria que patia llavors Espanya.

Foto del personatge
Antonio Jesús, l'agent de la UIP de Màlaga que va morir a principis d'any | cedida

Antonio Jesús i Miguel Elías semblava que portessin vides paral·leles. Tenien més o menys la mateixa edat, estaven casats i tenien dos fills adolescents. A més, tots dos han mort de manera sobtada.