David Pruitt, fallecido por una infección letal

David, el nen mort amb 7 anys per una infecció mentre nadava en un llac

La família del menor no s'imaginava que aquella seria el seu últim bany

David Pruitt, infant de 7 anys, ha mort recentment als Estats Units després de contraure una infecció per Naegleria fowleri. Una ameba ha estat la causant del decés del nen a Califòrnia.

L'aigua, el seu hàbitat

El darrer 30 de juliol, després d'hospitalitzar-lo al comtat de Tehama, David va ser diagnosticat amb meningoencefalitis amebiana primària. Una infecció produïda pel paràsit Naegleria fowleri que es transmet per l'aigua És coneguda com a «ameba comecerebros» perquè afecta precisament el cervell. 

L'infant havia començat a trobar-se malament després d'haver-se banyat en un llac del nord de l'estat, segons l'Associated Press

Crystal Hayley va confirmar la mort de l'infant el 7 d'agost. «Estem tristos i amb el cor trencat, el nostre petit David ens acaba de deixar», va publicar la família al GoFundMe.

En aquesta pàgina web, la família de David Pruitt havia iniciat una petició de donacions per cobrir les despeses de l'ingrés hospitalari del nen. Els familiars de l'infant, amb dos germans més, no podien fer-se càrrec del cost que suposava la seva hospitalització.

Des de finals de juliol, l'infant es trobava connectat a un respirador perquè el paràsit ja havia causat la inflamació al cervell.

«Ara és en braços del nostre Senyor i dels membres de la família que van morir abans que ell. Ens tranquil·litza saber que ja no pateix i que està al cel», han assenyalat els seus pares.

A més, van pregar en nom de tota la família que els usuaris visitessin la pàgina Kyle Cares Amoeba Awareness. Aquesta web pertany a la fundació que porta el nom de Kyle Lewis, que va morir amb 10 anys per culpa del mateix paràsit que David.

En aquest lloc es detallen els perills específics i els símptomes de la malaltia. És important detectar-la a temps i, sobretot, prevenir-la.

«Assabenteu-vos dels símptomes i compartiu la informació amb tothom qui pugueu», van demanar des de l'entorn de l'infant. 

Un paràsit molt perillós i amb símptomes comuns a altres patologies

Aquest estrany paràsit neix en aigües dolces, temperades o estancades. És a dir, el podem trobar tant en llacs com en llacunes, estanys, piscines mal cuidades, aigües termals o canals de reg. 

A més, els espais que superen els 46 ºC són propensos perquè s'origini l'organisme, que pot sobreviure als climes més alts en un període curt de temps. 

L'organisme entra al cos humà a través del nas. A partir d'aquí, segueix el camí cap al cervell i comença a destruir el teixit que s'hi va trobant fins que no hi queda res.

Aquesta infecció deriva en meningoencefalitis amebiana primària. Els seus símptomes poden assemblar-se als de la meningitis bacteriana.

En els dies següents apareixen mals de cap, fotofòbia, febre, nàusees o vòmits. També podria aparèixer rigidesa a la zona de coll, al·lucinacions, convulsions o pèrdua d'equilibri, entre d'altres.

El Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) recomana buscar atenció mèdica com més aviat si es sospita aquest tipus de contagi. La malaltia no és contagiosa, però sí perillosa. De fet, a Amèrica del Nord només 4 persones dels 145 casos coneguts van sobreviure entre 1962 i 2018.

Segons les dades del CDC, les infeccions per Naegleria fowleria són rares. De fet, entre l'any 2010 i el 2019, als Estats Units només es van detectar 34 infeccions d'aquest tipus. 

A Califòrnia s'hi han registrat 10 casos des de 1971, segons una nota de l'Agència de Serveis de Salut de la població de Tehama.