Fotomuntatge del violador.

L'infern d'una nena de 10 anys violada i embarassada: indignació mundial

Va haver d'anar d'Ohio a Indiana per avortar perquè al seu estat està prohibit

Els Estats Units segueixen immersos en la polèmica per la decisió del Tribunal Suprem de suspendre el dret constitucional a l'avortament. Els experts ja van advertir que això, a la pràctica, obligaria moltes dones a canviar d'estat per avortar. Un dramàtic cas ho acaba de demostrar.

Una nena de 10 anys, violada i embarassada de sis setmanes, va haver de viatjar des d'Ohio a Indiana per avortar. La policia va detenir un jove de 27 anys acusat de ser el presumpte autor de la violació de la nena. Ell mateix ha reconegut haver abusat de la menor dues vegades, fins a deixar-la embarassada.

El problema és que Ohio té una de les lleis més restrictives, i prohibeix interrompre l'embaràs si es detecta el batec al cor del fetus. Joe Biden va posar aquest exemple, i els republicans el van acusar d'inventar-se el cas. Ara s'ha confirmat que la història d'aquesta nena és real.

L'autor confés de la violació

Gershon Fuentes, un home de 27 anys, ha passat a disposició judicial com a autor confés de la violació d'una nena. El jutge va decretar el seu ingrés a la presó sota una fiança de dos milions de dòlars, i s'enfronta a la cadena perpètua. El cas ha aparegut a totes les portades.

Foto de Gershon Fuentes.
El detingut per la violació d'una nena de 10 anys. | Cedida
 

La nena va haver de recórrer els més de 350 quilòmetres que separen Ohio i Indiana per posar fi a l'embaràs. Finalment va aconseguir avortar en una clínica d'Indiana, el 30 de juny passat. A Ohio governen els republicans i a Indiana els demòcrates.

El cas el va fer públic la mateixa Casa Blanca, a través del testimoni d'una doctora d'Indianapolis que practica avortaments. Segons la doctora Caitlin Bernard, va rebre la trucada d'un col·lega d'Ohio. El facultatiu li va comunicar que tenia a la consulta una nena embarassada de sis setmanes per una violació.

Un cas molt mediàtic

Es desconeix la relació que tenien el detingut i la víctima, però se sap que la nena va ser violada almenys dues vegades. Fruit d'aquestes relacions no consentides, la menor es va quedar embarassada. Els metges havien d'interrompre l'embaràs per no posar en risc la salut de la menor.

Fins al 24 de juny, l'avortament era un dret constitucional garantit a tot el territori dels Estats Units. Però aquell dia el Tribunal Suprem va eliminar aquest dret. I des de llavors, tretze estats (entre ells Ohio) han aprovat unes lleis que prohibeixen rotundament la pràctica de l'avortament.

Joe Biden va esmentar el cas d'una nena de 10 anys, que havia hagut d'avortar en un altre estat després de ser violada. «Es va veure obligada a viatjar fora d'Ohio per interrompre l'embaràs i salvar la seva vida». La Casa Blanca la va posar com a exemple de les «raons objectives» per avortar.

«Deu anys, -deu anys!- violada, embarassada de sis setmanes, ja traumatitzada, es va veure obligada a viatjar a un altre Estat», va expressar el president nord-americà. Els seus adversaris el van acusar de difondre notícies falses. «Una història improbable d'una font esbiaixada», van dir concretament.

La restrictiva llei d'Ohio

La llei d'Ohio és tan restrictiva que no contempla excepcions per violació o incest. Per això la nena va haver de viatjar des del seu estat fins a Indiana per poder avortar. Finalment, les autoritats locals han reconegut que era veritat i han lloat el departament de policia que va portar el cas.

Nena i pare
La nena va patir abusos almenys en dues ocasions. | Arxiu
 

L'únic que se sap ara com ara és que el detingut és un immigrant irregular originari de Guatemala, de 27 anys i casat. Per part seva, els pares de la nena han rebutjat fer cap comentari. Malauradament, aquesta nena no és un cas aïllat i forma part del drama de moltes dones.

El cas ha aconseguit ressò mundial com a exemple de les conseqüències de les polítiques conservadores en matèria de drets reproductius. La prohibició de l'avortament posa en risc la salut de les dones. Les organitzacions de drets humans recorden que és un dret fonamental.