Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus

Investiguen la mort de tres persones per un lot de vacunes fabricat a Espanya

Totes tenien menys de 50 anys i van rebre dosis de Moderna

L'estratègia de vacunació contra la COVID-19 sembla que està avançant a bon ritme a bona part del món, tot i que la por a les vacunes encara existeix. Sobretot quan es produeix alguna mort després d'haver rebut una dosi. És el cas del Japó, on s'acaba de confirmar la mort de tres persones que van rebre una dosi del mateix lot fabricat a Espanya.

En les últimes hores, s'ha obert una investigació sobre una tercera mort d'una persona vacunada amb Moderna. Les tres haurien rebut una dosi de la vacuna fabricada a Espanya. El lot hauria estat retirat després que es confirmés que podria estar contaminat i, ara, es vol aclarir si existeix alguna relació amb les morts.

La tercera mort és d'un home de 49 anys que va morir el passat mes d'agost. Hauria rebut una dosi dels lots contaminats abans que fossin bloquejats per les autoritats sanitàries japoneses.

Per la seva banda, també s'ha obert una investigació per la mort de dos vacunats amb Moderna amb dosis d'aquest mateix lot. Es tracta de dues persones de 30 i 38 anys, de qui no s'ha facilitat el gènere. Així ho confirmava un portaveu del Ministeri de Salut nipó aquest dimarts.

L'últim mort hauria rebut la segona dosi de la vacuna el passat 11 d'agost. La seva mort va ser confirmada oficialment l'endemà. Tanmateix, la seva empresa no ho va posar en coneixement a Sanitat fins al passat 4 de setembre.

En principi, els sanitaris que van utilitzar els vials per vacunar-lo no van observar cap substància estranya quan l'hi van administrar. És per això que es vol fer una anàlisi més en profunda de les dosis que han rebut els morts.

Restes d'acer a les dosis

La notícia de l'última defunció ha saltat després que la Moderna i la seva distribuïdora a Japó, Takeda, confirmessin les dosis contaminades. Concretament, la setmana passada anunciaven que en un lot hi havia partícules contaminants amb acer. 

La principal hipòtesi estudia la possibilitat que procedeixin d'«un aparell de la cadena de producció» de la fàbrica espanyola dels laboratoris Rovi. Al principi, les farmacèutiques van descartar greus danys per a la salut tret d'alguna petita reacció local.

Malgrat la tercera mort, han volgut deixar clar que és «poc probable que afecti el cos». Sobretot perquè és un material utilitzat en vàlvules cardíaques, reemplaçament d'articulacions i sutures o grapes sanitàries. Per això no creuen que la seva presència a la vacuna pugui causar una reacció concreta.

«De moment, no tenim suficient informació sobre el cas, de manera que seguirem en seguirem recopilant i avaluant», explicaven en un comunicat. Afegien que «Takeda i Moderna estan treballant amb el Ministeri de Salut i Benestar per investigar aquestes morts».

Més de mig milió de persones han rebut aquestes dosis

En principi, les partícules contaminants només es van detectar en 39 vials. Això equivaldria a un total de 390 dosis de la vacuna de Moderna.

Malgrat tot, les autoritats sanitàries japoneses van decidir paralitzar l'ús de tres lots sencers. Parlem dels lots 3004667, 3004734 i 3004956, que suposen un total d'1,63 milions de dosis. Tots ells s'haurien fabricat en el mateix moment i en el mateix lloc.

Es calcula que mig milió de japonesos poden haver rebut una dosi dels lots afectats. Els lots fabricats per l'empresa espanyola representen la gran majoria de la vacuna de Moderna al país. Es desconeix si aquests lots poden haver arribat a altres països.