Paula y Marc, jóvenes asesinados en el pantano de Susqueda

Nous indicis sobre el crim de Marc i Paula al pantà de Susqueda

Quatre anys després del crim, el setge sobre el principal sospitós és cada vegada més estret

Fa pocs dies es va complir el quart aniversari del conegut crim de Susqueda. Marc i Paula, una jove parella de 23 i 21 anys, van ser assassinats en aquest pantà quatre anys enrere. 

Fins ara, encara no s'ha pogut aclarir l'autoria de les morts violentes dels dos joves, un d'ells a trets. La investigació dels Mossos d'Esquadra es va centrar, gairebé des del principi, en una persona: Jordi Magentí. L'home va ser ingressat a presó i mesos després el jutge el va posar en llibertat, però tot sembla que han aparegut nous indicis que corroboren la seva culpabilitat.

La jove parella va desaparèixer en aquest embassament, situat a la localitat de Sant Hilari de Sacalm, el 24 d'agost de 2017. En teoria, hi havien anat per passar un dia en caiac, fer una ruta i passar la nit al cotxe.

Alguns testimonis asseguren haver-los vist a l'aigua, però en un punt se'ls va perdre la pista. Aleshores, quan ja no contestaven, les persones properes a ells van decidir presentar una denúncia per la seva desaparició.

La policia va començar una investigació per intentar trobar el seu parador. El primer que van trobar va ser el caiac que haurien utilitzat enmig del pantà el 27 d'agost. L'endemà, van localitzar el cotxe de Paula al fons de l'embassament de Susqueda.

Un mes després, el 26 de setembre, es va confirmar la mort violenta de la parella. El cos de Paula va ser trobat al fons del llac al costat d'unes roques amb un tret al cap. El cos del Marc també estava submergit, amb una roca a la motxilla.

Les autòpsies van confirmar que la jove havia mort per culpa del tret. L'estat de descomposició dels cossos era tan avançat que mai es va poder concretar la causa concreta de la mort del noi. Tot i això, presentava signes de violència. 

Jordi Magentí, el principal sospitós

La detenció de Jordi Magentí es va dur a terme el febrer de 2018. Resulta que era pescador, coneixia molt bé la zona i tenia llicència d'armes. Ja havia estat a la presó per matar la seva parella l'any 1997.

La policia va descobrir que els havia robat la cartera, havia retirat tots els diners dels seus comptes i tenia la intenció de fugir a Colòmbia. Malgrat tot, el jutge va considerar que no tenien proves suficients perquè l'home continués a presó i el van deixar lliure poc després.

Els investigadors, però, ho tenen clar: «Amb tots els indicis que tenim, està clar que va ser Magentí», explica un cap superior dels Mossos a 'La Vanguardia'. Tot i la manca de proves directes, els indicis haurien de ser suficients. 

Els principals indicis contra Jordi Magentí

D'entrada, el sospitós ja té antecedents violents després de l'assassinat de la seva dona. Magentí presentaria un trastorn de la personalitat que l'impedeix controlar la ràbia i la ira. Durant tot el procés, s'ha negat a declarar.

En els últims mesos, la policia catalana ha estat trucant fins a 500 telèfons que havien estat per la zona durant el lloc dels fets. L'objectiu va ser aconseguir més indicis i proves per demostrar la culpabilitat de Magentí. 

Ell mateix va mentir tot afirmant que havia arribat a Susqueda després que la parella desaparegués. Va comentar que havia sentit trets en la direcció contrària que van dir la resta de testimonis.

Amb tot, l'indici més clar és el nus amb què s'havia lligat la pedra a la motxilla de Marc, un nus típic de pescadors. Fins i tot, sembla que ell mateix va confessar la seva culpabilitat a un company de cel·la. Es va justificar dient que els hauria matat perquè els va veure en una plantació de marihuana que estava protegint.