Mestres assassinades Texas

Irma i Eva, les mestres que han mort protegint els seus alumnes

Van protegir amb els seus cossos els nens de les bales que disparava l'assassí de Texas

A les 11.30, hora local, un jove vestit de negre i armat amb un rifle d'assalt va irrompre a l'Escola de Primària Robb a Uvalde, Texas. L'assalt es va saldar amb 19 nens entre 7 i 10 anys i dos adults morts. Entre les víctimes hi ha Eva Mireles i Irma García, dues mestres molt estimades.

Hores després de l'atac que ha commocionat el món sencer, es van coneixent les històries de les víctimes. Eva i Irma van ser les primeres a ser identificades, i la seva actitud durant el tiroteig ha cridat l'atenció. Les dues mestres han esdevingut autèntiques heroïnes de la seva professió.

Totes dues estaven unides per la seva vocació cap a la docència.. Ahir van tenir l'oportunitat de demostrar-ho de manera tràgica, van sacrificar les seves vides per protegir les dels seus alumnes. Els seus alumnes i companys les recorden avui amb orgull i llàgrimes als ulls.

Van morir de manera heroica

Eva Mireles tenia 44 anys i feia 17 que ensenyava nens de quart grau amb necessitats especials. Ahir era a l'aula impartint classe quan de sobte va entrar un jove de 18 anys exalumne del centre. Era Salvador Ramos, el tirador que es va atrinxerar armat a l'aula.

Professora Irma García, assassinada a Texas
Irma García era una professora molt estimada a l'escola | Robb Elementary

Amb Eva estava Irma García, professora de 46 anys que es va veure en la mateixa situació que la seva companya. Totes dues no ho van dubtar i van posar els seus cossos per davant del dels nens per evitar que Salvador els disparés. Quan aquest finalment va obrir foc, elles van ser les primeres a caure.

Eva i Irma van morir fent d'escut en un intent a la desesperada per salvar la vida dels alumnes. Van morir de manera heroica, malgrat que no van poder evitar que morissin també diversos alumnes. «No ho va aconseguir, es va sacrificar protegint els nens, va morir com una heroïna», va dir el nebot d'Irma.

Hi va haver un simulacre fa dos mesos

Eva Mireles estava casada amb un oficial de policia de Texas i era mare d'una noia. Fa dos mesos, el seu marit Rubén Ruiz va participar en un simulacre de tiroteig a la mateixa escola. Ell interpretava el paper de tirador, sense saber que el malson es faria realitat poc després.

Irma García feia 23 anys que era a la docència, estava casada i era mare de quatre fills. Era una mestra molt estimada a l'escola d'Uvalde, on treballava amb la seva amiga Eva. Segons el seu  nebot, va posar el cos davant del d'un nen per evitar que la bala acabés amb el menor.

A poc a poc es van coneixent més detalls, i ara s'ha sabut que la matança podria haver estat molt més gran. Perquè, segons diversos testimonis, la intenció de l'assassí era actuar el dia anterior durant l'acte de graduació. Aquell dia hi havia el doble d'alumnes i podria haver assassinat el doble de nens.

Més detalls sobre la massacre

Segons s'ha sabut, Salvador Ramos va disparar a la seva àvia a la cara quan aquesta va intentar impedir que partís cap a l'escola. Després va agafar la camioneta, es va dirigir fins a l'escola i va irrompre al centre. Anava armat amb un fusell dissenyat per causar el nombre més gran de víctimes en el menor temps possible.

Imatge de Salvador Ramos.
Salvador Ramos va patir assetjament quan era petit | Xarxes socials

Un policia escolar va intentar impedir que Salvador entrés a l'escola, però no va aconseguir aturar-lo. «Va entrar per un passadís, va girar a la dreta i després a l'esquerra, on hi havia dues aules contigües», afirmen fonts policials. El jove va entrar en una d'aquelles aules, «i és on va començar la matança».

Salvador Ramos, un jove amb problemes de personalitat, es va regalar aquest rifle i munició el 16 de maig passat. Just acabava de fer la majoria d'edat, i va comprar les armes d'amagat dels seus avis. Vivia amb ells des que va discutir amb la mare perquè li havia tallat el wifi.

Víctimes innocents

Salvador Ramos va ser víctima d'assetjament escolar quan era alumne del mateix centre on va perpetrar la matança. Era tartamut i a més provenia d'una família pobra. El blanc perfecte per a les burles i els maltractaments dels infants cruels, que hi van crear un cúmul d'inseguretats.

Primer pla d'Eva Mireles, la professora assassinada a Texas
Eva Mireles era mestra, casada i amb una filla | Cedida

Amb els anys va desenvolupar una personalitat sociòpata i cada vegada més inquietant. En una ocasió va aparèixer amb la cara plena de talls que ell mateix havia fet amb un ganivet «per diversió». Era un jove solitari que no sortia massa de la seva habitació, afirmen ara els seus familiars més propers.

Entre les víctimes hi ha Xavier López, un nen de 10 anys que havia rebut amb orgull el seu diploma de graduació el dia abans. També José Flores, un petit que sempre anava a l'escola amb molta il·lusió. I Amerie Jo Garza, que va fer anys fa dues setmanes i va intentar trucar al 911 durant l'atac.