IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 El Govern assegura que el teletreball és «obligatori» en empreses públiques i privades a Catalunya

Isabel Bascuñana, la jove lleidatana de 21 anys assassinada pel seu violador al pàrquing del campus de Cappont

Catorze anys després dels fets es recorda la mort de l'estudiant de la facultat de Dret

Imatge de Isabel Bascuñana
Imatge de Isabel Bascuñana | LleidaDiari.cat

La Isabel va trucar els seus pares després de sortir de les seves classes de Dret de la facultat de Cappont de la Universitat de Lleida. Ho feia sempre, en principi, aquell fatídic 24 de novembre del 2004 havia de ser un dia més. Però no. Mentre Isabel es dirigia cap al cotxe que tenia aparcat en un pàrquing cobert pròxim a la facultat, l'equatorià Gilberto Antonio Chamba Jaramillo, la va violar i, posteriorment, la va estrangular.

 

Mai més va arribar a casa seva, ja que hores després la van trobar en el maleter del seu cotxe aparcat en el barri de la Bordeta, embolicada amb una bossa de plàstic negra i encara amb la cinta que va ser estrangulada al seu costat. Fa ja catorze anys d'aquell succés que, sens dubte, no va deixar indiferent a ningú. Ara, uns dies després de la sentència de la Manada pels suposats abusos sexuals a una noia de divuit anys en les festes de Pamplona, es recorda el cas de Bascuñana.

Isabel, de 21 anys, pertenia a una família acomodada de la Cerdera, zona propera al poble d'Alpicat. Estava cursant el seu segon curs de Dret i acostumava a aparcar el seu cotxe al pàrquing pròxim a la facultat. El 24 de novembre del 2004, en acabar l'estudi, va trucar els seus pares per informar-los que s'anava a comprar un entrepà i que, després, ja faria cap a casa.

Va ser la seva mateixa família la que va alertar a la policia en no tenir més notícies d'ella després de moltes hores d'espera. Va ser llavors quan es va iniciar una recerca per diferents punts de la ciutat fins que, els mateixos familiars, van trobar el cotxe de la Isabel aparcat al carrer Ignasi Bastús del barri de la Bordeta.

Seguidament, van alertar els Mossos qui, després d'obrir el maleter del cotxe, van certificar que en el seu interior romania el cos de la jove lleidatana embolicat en una bossa de plàstic negra i amb signes d'haver estat estrangulada.

L'assassinat va causar una forta commoció entre els lleidatans, en especial, entre els veïns de la Bordeta. Durant diverses setmanes es van col·locar espelmes, flors i escrits en el punt on va ser trobat el cotxe amb el cos sense vida de la Isabel. Qualsevol record i mostra de condol era insuficient per atenuar el dolor d'una família que va veure com li van arravatar la vida de la seva filla.

Tal com es va desprendre del judici, el tribunal tenia la convicció que Chamba havia estat l'autor dels fets per un total de divuit indicis. Principalment, tal com es va explicar en aquell moment, per les mostres de semen que van aparèixer en la vagina de la Isabel i per les petjades dactilars de les bosses utilitzades per a tapar el cadàver.

Imatge de l'assasí de Isabel Bascuñana
Imatge de l'assasí de Isabel Bascuñana | LleidaDiari.cat

 

L'assassí era un equatorià que ja havia matat a altres vuit dones al seu país i que, des de setembre del 2004 treballava al pàrquing del campus de Cappont. A més a més, segons es desprèn de la sentència, l'autor dels fets va realitzar una trucada a una línia eròtica amb el telèfon de la Isabel i, en els dies posteriors a l'assassinat, va intentar fugir sense èxit d'Espanya.

  

  

 va estar condemnat a un total de 48 anys de presó que avui en dia compleix a la presó Quatre Camins de Barcelona
Imatge dels companys de la Isabel Bascuñana dies després dels fets
Imatge dels companys de la Isabel Bascuñana dies després dels fets | El País

 


Comentaris

envia el comentari