Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montaje con foto de la fallecida

Iza, la dona de 30 que ha mort embarassada: no la van deixar avortar

La mort d'una dona embarassada obre el debat sobre la prohibició de l?avortament a Polònia

Polònia vetlla la mort d'Iza, una dona de 30 anys que ha mort estant embarassada. La jove va voler avortar perquè el fetus presentava anomalies greus, però no la van deixar. Milers de persones es van manifestar el dissabte, 6 de novembre, contra la llei de l'avortament al llarg de tot el país. 

Iza va morir al setembre a causa d'un xoc sèptic després que un hospital de Pszczyna, ciutat ubicada al sud del país, rebutgés interrompre el seu embaràs.

Davant dels fets, els polonesos han sortit als carrers de Varsòvia i les altres prop de 80 ciutats de Polònia. Volien protestar contra la dura llei de l'avortament vigent. Unes protestes encapçalades per lemes com «ni una més» o «podria haver estat jo».

Foto de la morta
Protestes a tot Polònia després de la mort d'Iza | Cedida

Nombroses concentracions a Polònia després de la mort d'Iza

A Varsòvia, la concentració va començar a les rodalies de la seu del Tribunal Constitucional i va acabar tres hores més tard davant del Ministeri de Sanitat. Les pancartes eren nombroses i deien missatges com «el seu cor seguia bategant, podria haver viscut»; «assassins, no callaran» o «drets de les dones, drets humans».

A l'inici de la gran protesta hi havia una pancarta amb la frase «teniu sang a les mans» i fotografies d'Iza, l'embarassada morta. A més, després de la petició dels convocants, en cap cas no s'han mostrat banderes ni sigles polítiques.

Jolanta Budzowska, l'advocada de la família d'Iza, ha culpat la llei de l'avortament. El personal sanitari va rebutjar interrompre l'embaràs per salvar la vida de la mateixa Iza.

Aquesta dona va anar a l'hospital després de 22 setmanes de gestació pel trencament de la placenta i la pèrdua de líquid amniòtic.

Per no dur a terme l'avortament, el personal mèdic va esperar a certificar la mort del fetus. Quan va perdre la vida, no van poder fer res per evitar que la dona patís un xoc sèptic.

Confrontació política per la polèmica «llei antiavortament»

El Constitucional va sentenciar el 2020 la inconstitucionalitat dels avortaments en el cas de malformacions congènites irreversibles, cosa que va provocar nombroses protestes. Ara només és legal l'avortament si hi ha risc per a la vida de la mare. També en casos d'embaràs per un acte il·legal com violació o incest.

Aquesta llei ha posat damunt la taula el debat de la legalització de l'avortament a Polònia. Fins ara, només s'admeten les tres excepcions esmentades.

Per contra, els polítics de l'oposició critiquen durament el govern. L'eurodiputada Sylwia Spurek (Los Verdes), va afirmar que la mort de la dona va reflectir que la sentència va tenir un efecte «impactant» en el personal mèdic.

Foto del personatge
Iza, la dona embarassada que va morir a causa d'un xoc sèptic | Cedida

El cas «mostra que les dones poloneses estan en perill», va assegurar Spurek, vicepresidenta de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu. «Avui hi ha una opressió institucional sistèmica de les dones a Polònia», es lamentava.

Barbara Nowacka, política del parlament de la Coalició Cívica d'oposició, va criticar l'efecte paralitzador d'una llei cruel. «Sense ànima i sense esperança que posa la vida d'un fetus que no va tenir oportunitat de sobreviure per sobre de la vida d'una dona amb experiència de vida. La seva felicitat, plans, somnis, educació, família».