Muntatge Johan i Claudia

Johan, l'estudiant modèlic que va enganyar la seva ex de 17 per matar-la: «Un monstre»

Johan Styven estava obsessionat amb Claudia i va planejar el seu assassinat quan ella va començar a sortir amb un altre

Es mostrava davant dels altres com un estudiant amb ulleres de pasta educat, tímid i tranquil. Però en realitat, Johan Styven, l'equatorià de 19 anys que ha assassinat la seva exparella menor d'edat a Totana (Múrcia), portava un monstre a dins. Un monstre alimentat per la gelosia i el control malaltís.

Per això dimarts passat va enganyar Claudia amb el pretext de tornar-li uns regals i la va portar a un traster. Allà li va clavar 50 punyalades fins a donar-li mort, i la va tancar per amagar el cadàver. Quan la seva mare el va delatar i la Guàrdia Civil va anar a aturar-lo, va respondre fredament «sí, he estat jo».

La jutgessa ha decretat la presó provisional sense fiança per a l'assassí de la tercera víctima de violència de gènere a Espanya aquest any. La ràbia i la indignació s'han apoderat de Totana. A la localitat murciana circula la foto de Johan en la seva graduació amb el missatge: «Qui a ferro mata, a ferro mor».

Fred i despietat

Els agents que van treballar a la troballa del cos i la detenció de Johan asseguren que l'assassí «és un monstre». Amb només 19 anys va tenir la sang freda de quedar amb la seva exparella per arrabassar-li la vida a ganivetades. Ho tenia tot preparat, i va executar la seva venjança on havia estat el seu niu d'amor durant anys.

Muntatge de Johan
Johan ha confessat ser l'autor del crim de Claudia | Catalunya Diari

Perquè al traster on Johan va assassinar Claudia és el lloc on tots dos passaven les hores quan es saltaven classes a l'institut. Allí van viure el seu curt idil·li, marcat per la il·lusió però també per les discussions i l'obsessiu control de Johan. Quan ella va decidir acabar amb la relació, ell va treure el monstre que portava a dins.

No va ser un impuls, Johan ho tenia tot preparat i va executar el seu pla fredament armat amb una navalla. És el mateix que pensa la jutgessa, que l'ha enviat a la presó per un delicte d'assassinat amb agreujant de gènere. «Sembla que li va donar desenes de ganivetades, més de cinquanta», relaten els agents.

Es van conèixer a l'institut

Després de cometre el crim i amagar-lo al traster, Johan va tornar a casa amb les mans plenes de talls. Va acabar enderrocant-se davant la seva mare, Paulina, que a les tres de la matinada va trucar al lloc de la Guàrdia Civil per delatar el seu fill. Així va acabar la seva mentida, el gran engany que va començar des del mateix dia que va conèixer Claudia.

Va ser a l'institut Juan de la Cierva de Totana, on ella va començar l'ESO i ell estudiava Batxillerat. Ella era una noia «amb ganes de menjar-se el món», una persona amb molta energia a qui li agradava la moda. Ell era més retret, un noi estudiós que es va presentar als pares de Claudia com el gendre perfecte.

«Semblava un bon noi», diu el seu pare devastat per la tràgica mort de la noia de 17 anys. Però en realitat, Johan és un assassí fred i calculador que «va estar tota l'estona assegut, sense parlar ni plorar» mentre treien el cadàver de la Clàudia. Tampoc va parpellejar davant del cadàver dessagnat de l'adolescent.

Relació tòxica i obsessiva

Johan estava obsessionat amb Claudia i no acceptava que hagués decidit posar punt final a la seva relació. Va estudiar tots els seus moviments i uns dies enrere la va abordar pel carrer, la va agafar i li va treure el telèfon. L'assassinat de l'adolescent ha estat culminar una relació tòxica i obsessiva.

Muntatge de Claudia Abigail
Claudia Abigail va ser trobada morta a un traster | Catalunya Diari

Els seus companys d'institut confirmen que Johan era molt gelós i que a la relació hi va haver diverses ruptures abans de deixar-ho definitivament. «Ella el deixava i ell no volia», asseguren, i tenen clar que ell feia servir la diferència d'edat per controlar-la. Per exemple, li prohibia ajuntar-se amb les amigues perquè li aconsellaven que el deixés.

Johan era tímid i calladet en públic, però quan parlava amb ella per telèfon treia la ràbia que duia a dins. Discutien, s'insultaven, cridaven. Ell li trucava cada nit un parell de vegades per preguntar-li on havia anat, amb qui havia estat, i la conversa sempre acabava amb una discussió.

Va decidir trencar per sempre

A més, Johan era un noi molt poc sociable que lluny de voler sortir amb els seus amics o de festa preferia estar tot sol amb la seva parella. El traster on la va matar era el seu refugi, l'únic lloc on ell se sentia segur i on ella estava aïllada. No la deixava apropar-se a altres nois, ni ballar amb ningú.

Claudia, de caràcter sociable i bondadós, mai no va explicar aquestes situacions a casa, ja que pensava que podia domar la bèstia. Un any després de la relació, farta de la situació, va trencar definitivament. El detonant de l'assassinat va ser quan Johan va saber que la seva ex havia començat una relació amb un altre noi.

El crim de Totana reflecteix la problemàtica de la violència de gènere entre menors, ja que només a Espanya hi ha 936 adolescents al sistema de protecció VioGen. La majoria de les joves no denuncien perquè normalitzen l'assetjament, el control i les agressions. I moltes vegades a casa ignoren el risc al qual estan sotmeses.