Jordi, un pintor de Cornellà sense feina que s'ha matat saltant d'un desè pis abans de ser desnonat

Devia catorze mensualitats als propietaris del pis on vivia, una entitat bancària | Els Serveis Socials de l'Ajuntament de Cornellà tenien coneixement que avui es faria el desallotjament

Zona on ha caigut l'home, a la part del darrere del seu bloc de pisos.
Zona on ha caigut l'home, a la part del darrere del seu bloc de pisos. | Guillem RS

Un home de 45 s'ha matat aquest dijous, 14 de juny, a Cornellà quan tenia a la porta la comitiva judicial que l'havia de casa seva. Devia als propietaris del pis, una entitat bancària, catorze mensualitats. Després de diversos procediments judicials i pròrrogues, el jutge va acordar per avui el desnonament, que acabat de forma tràgica. El TSJC ha explicat que Serveis Socials de l'Ajuntament de Cornellà sabia que avui es faria el llançament.

Es deia Jordi, vivia amb la seva parella i malgrat que s'havia dedicat molt de temps a la pintura de pisos, feia mesos que no trobava feina. El jutge encarregat de fer el desallotjament s'ha presentat a casa seva, al passatge Camèlies, a dos quarts d'onze del matí però no ha aconseguit obrir la porta. Al cap de pocs minuts, i acompanyats d'una patrulla d'agents dels Mossos d'Esquadra, han tornat però l'home, des de dintre, sense obrir la porta els hi ha demanat un moment.

Després han sentit els crits de la dona i quan han pogut entrar han vist que l'home havia saltat per la finestra que dóna al carrer del darrere. L'han vist estirat, ja sense vida, a la vorera del carrer. Dues ambulàncies del SEM s'han acostat fins a la zona, al barri de Sant Ildefons, però no han pogut fer res més que certificar la mort de l'home.La caiguda des del desè pis ha sigut mortal.

Cinc anys al bloc i conegut pels veïns

El Jordi era un home conegut pels veïns de la finca. Feia uns cinc anys que vivia en aquest pis, propietat d'una entitat bancària i si bé la gent del bloc el coneixia, cap dels veïns ha assegurat tenir-hi una relació massa a fons. Feia la seva, entrava i sortia amb una bicicleta i des de feia mesos que no treballava.

Abans, s'havia dedicat a l'obra com a pintor. Vivia amb la seva parella, la Maria, i no tenien fills. Si bé al bloc no tenia amistat amb els veïns, sí que al barri era conegut i tenia un grup d'amics amb qui sortia habitualment. Els veïns el recorden com un home amable, que saludava, que havia tingut algun problema i «que feia mesos que ho passava molt malament», tal com ha explicat una veïna del novè pis.

Serveis Socials sabia que avui seria desallotjat

Des del 21 de març d'aquest any que ell i els serveis socials de la ciutat, que havien acreditat la vulnerabilitat de la parella, sabien que la data era avui. 14 de juny a dos quarts d'onze del matí. El procediment del desallotjament d'avui l'any passat. El novembre de 2017 el banc va presentar una demanada contra els inquilins del pis després d'estar set mesos sense cobrar la mensualitat.

Bloc número 7 del carrer Camèlies, a Cornellà de Llobregat, on vivia l'home mort avui.
Bloc número 7 del carrer Camèlies, a Cornellà de Llobregat, on vivia l'home mort avui. | Guillem RS

 

El mes de gener de 2018 es va notificar a l'home la demanda, tot i que no en va fer cas i no es va presentar a la vista quan va ser requerit pel jutge. Els Jutjats de Cornellà van acordar desallotjar l'home el 13 de març de 2018 i va ser llavors quan l'home va demanar una pròrroga, que el jutge li va acceptar. Es va ordenar el desnonament pel 22 de març i va ser llavors quan es va aturar després de rebre un informe dels serveis socials de Cornellà, alertant de la vulnerabilitat de la parella.

El jutjat va donar de temps fins avui, 14 de juny, per poder trobar a l'home, des dels serveis socials del municipi, una nova casa. Van notificar tant a l'home com també a l'Ajuntament, amb tres mesos d'antelació, la data del nou desallotjament. Segons l'Ajuntament, ahir, el dia abans de fer-se efectiva l'ordre judicial, van tornar a fer un «informe d'urgència» que segons han explicat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no va arribar. El consistori, per la seva banda, assegura que «no va ser acordat», l'ajornament. Fonts de l'Ajuntament de Cornellà es plantegen querellar-se contra l'entitat bancària pel desallotjament; un fet que fonts judicials consultades per aquest mitjà asseguren que no té cap mena de recorregut legal. Avui la comitiva judicial s'ha presentat al pis del Jordi i el desenllaç ha sigut el pitjor possible.

La PAH ha aturat tres desnonaments avui a Cornellà

Les incògnites ara per ara passen per saber com és que els serveis socials de l'Ajuntament de Cornellà no van tornar a pronunciar-se sobre el cas del Jordi fins al dia abans del desallotjament tot i que havien estat avisats de la data que havia ordenat el jutge i que havien tingut gairebé tres mesos per fer-ho.

Els primers que han demanat explicacions han estat els activistes de la PAH de Cornellà. Segons han explicat, avui mateix al matí n'han pogut aturar tres que estaven programats a la ciutat però que no tenien coneixement d'aquest altre, el del passatge de les Camèlies. Per la PAH «la banca sempre guanya, ni que sigui tancant-se les mans de sang» i han volgut aclarir qui «no és un suïcidi, és un assassinat».


Comentaris

envia el comentari