Candy i José Antonio

José Antonio, l'espanyol que va lligar per Badoo i va acabar enterrat viu

José Antonio Delgado Fresnedo va ser víctima d'un grup criminal que seduïa els homes per internet per robar-los

El dia que va conèixer «Dulce Ángel» a Badoo, José Antonio Delgado Fresnedo va pensar que era el seu dia de sort. A 54 anys, aquest biscaí creia haver conquistat una atractiva veneçolana que deixava veure tots els seus encants a la web de cites. En realitat, aquell dia va signar la sentència de la seva mort.

En realitat, «Dulce Ángel» no era més que l'ham de la coneguda com a «banda de Badoo». Aquest grup criminal es dedicava a assaltar i robar homes que Hendangelin Candy Arrieta seduïa per internet. Abans de la mort de José Antonio ja hi havia hagut altres víctimes que van fugir pels pèls.

La investigació va aconseguir destapar la banda, al cim de la qual hi havia la veneçolana i la seva parella, el marroquí Mohammed Achraf. També van aconseguir reconstruir els fets que aquesta setmana es jutgen a l'Audiència Provincial de Saragossa. Els acusats s'enfronten a penes de fins a 58 anys de presó.

Una cita trampa

José Antonio Delgado Fresnedo era un informàtic de 54 anys que tenia un perfil a Badoo. Es tracta d'una de les xarxes socials per lligar més populars d'Espanya. Només cal fer-se un perfil i esperar un 'match', és a dir, coincidir amb una altra persona que t'agradi.

Muntatge amb fotos de José Antonio i Candy Arrieta
José Antonio va conèixer 'Dulce ángel' per internet | La Notícia Digital

El destí va voler que José Antonio connectés amb «Dulce Ángel», una atractiva jove vint anys menys que li va proposar tenir una cita sexual. El 6 de setembre de 2019, l'informàtic es va desplaçar des de Getxo (Biscaia) fins a Luceni (Saragossa) per tenir la trobada amorosa. Però a la cita no van estar sols.

L'home va ser abordat pels companys de la seva lliga, que el van colpejar repetidament perquè els donés les claus dels seus comptes. Després, el van portar mig moribund a un camp de cultiu als afores i el van enterrar. L'autòpsia va revelar que tenia sorra als pulmons, un signe evident que va ser enterrat viu.

Dues víctimes més

La família de José Antonio va denunciar la seva desaparició i la Guàrdia Civil no va trigar a arribar fins als assassins. Després de cometre el crim, li havien tret els diners dels comptes bancaris i havien venut el seu Mercedes per 21.000 euros. El modus operandi era el mateix que el treballador amb les víctimes anteriors.

La primera víctima de la «banda del Badoo» va ser un home de l'Almunia de Doña Godina (Saragossa) a qui van lligar de mans i van aplicar descàrregues elèctriques. Així van aconseguir robar-li el vehicle i buidar-li les targetes de crèdit. A la segona víctima, només un dia abans que José Antonio, li van tallar un dit.

Les dues víctimes van denunciar els fets davant de la Guàrdia Civil, que va posar la pista sobre un grup organitzat que semblava actuar a Saragossa. Quan van trobar el cadàver de l'informàtic, totes les peces van encaixar i van estrènyer el setge als assaltants. Finalment, van detenir Candy i el seu veritable marit.

S'acusen entre ells

S'enfronten a 50 anys de presó i al pes indiscutible de les múltiples evidències. Sense escapatòria possible, els acusats opten ara per acusar-se entre ells durant el judici. Tant Candy com Mohamed es presenten com a víctimes i s'assenyalen entre si per eludir la presó.

La veneçolana, que fins ara s'havia mostrat freda i calculadora, ha interpretat el paper de dona maltractada. Assegura que Mohammad la va tenir segrestada tres mesos i que ell i els seus companys van suplantar la seva identitat a Badoo. Afirma que la tenien lligada amb brides i adormida amb pastilles.

Foto dels acusats
La 'banda del Badoo' està sent jutjada ara | Cedida

Mohammad va escoltar impassible les acusacions, i quan va ser el seu torn va acusar la dona d'haver matat l'informàtic. «Tenia por que fes alguna cosa dormint, i li vaig dir que em matés com ho havia fet amb el vell», va declarar. Segons ha assegurat, ella lligava amb els homes i després s'ho treia tot.

Una família trencada

Hi ha evidències més que suficients contra ells i és presumible que tots dos acabin sent condemnats per segrest, tortures i assassinat. Darrere deixen la tragèdia d'una família, la de José Antonio, que ara esperen justícia. L'home tenia un fill i era aficionat de l'Athletic de Bilbao, del qual no es perdia cap partit.

L'advocada de la família ha explicat que sempre tenia un somriure a la cara i que cada diumenge menjava amb els pares i el fill. Era un home molt familiar que mantenia un vincle molt especial amb el seu fill, Unai. Per això, des de l'acusació demanen la presó permanent revisable per als culpables.

També exerceix l'acusació Juan José Serra, que va pagar 11.000 euros pel cotxe de la víctima i la col·laboració del qual va ser clau per atrapar els assassins. El judici continua amb la declaració de múltiples testimonis. Tot, amb l'esperança de poder veure molt aviat aquesta parella entre reixes.