Muntatge de fotos de José Luis amb el cotxe accidentat.

José Luis, l'home que ha aparegut viu 70 dies després: on era

El cotxe de José Luis Galiana va aparèixer estavellat en un penya-segat el passat 17 de febrer a Oriola

El passat 17 de febrer va desaparèixer a Oriola de forma misteriosa José Luis Galiana Blanc, un assessor fiscal i pare de família. El cotxe va aparèixer estavellat a les roques d'un penya-segat, però no hi havia ni rastre del seu cos. Una cosa molt estranya, ja que José Luis portava una vida ordenada i sentia devoció pels seus fills.

Setanta dies després, i miraculosament, la Guàrdia Civil l'ha localitzat amb vida. «S'ha constatat que aquesta persona és viva i que es tracta d'una desaparició voluntària, per la qual cosa es dona per finalitzada la investigació». Així ho han confirmat fonts policials per El Español.

En un principi van pensar en la possibilitat d'un segrest o una venjança per diners. Al llarg de la investigació, però, els agents van anar descobrint pistes que confirmaven la hipòtesi d'una marxa voluntària. Ara per fi l'han localitzat, i s'ha descobert allò que hi havia darrere de la seva desaparició.

La desaparició de Galiana

José Luis Galiana Blanc treballava com a assessor fiscal i era gerent de GR Asesores. Tenia accés als comptes del concurs de creditors de la promotora immobiliària HUMA Mediterráneo. Allí estaven assentats tots els procuradors de la zona i una notable quantitat de bancs.

Fotografia de José Luis.
Han trobat en bon estat a José Luis 70 dies després | CEDIDA

El passat 17 de febrer van trobar el seu Audi A-1 estavellat contra les roques en un penya-segat de Punta Prima. L'última cosa que en sabien és que aquella tarda tenia una reunió amb un client, però el cotxe va aparèixer a molts quilòmetres d'allà. El cos no era ni a l'interior ni a l'aigua.

El desaparegut tenia un càrrec de responsabilitat i diversos negocis, així que manejava força diners. A més, estava casat amb una funcionària i tenia dos fills. No semblava tenir motius per a una desaparició voluntària, així que van pensar en una possible venjança, un robatori o un segrest.

Missatge de la seva dona

La Guàrdia Civil va establir aquest cas com a prioritari i va obrir una intensa investigació que aviat va treure a la llum coses interessants. Per exemple, unes fotos en què es veia l'assessor llençant el seu propi vehicle al penya-segat el dia que va desaparèixer. A més, un client va explicar a la policia que José Luis li devia diners.

A partir de llavors, els investigadors van començar a tractar el cas com a desaparició voluntària. Especialment inquietant era el missatge que va escriure la dona de José Luis a les xarxes socials, i que més tard va esborrar. En ell li demanava que tornés a casa i que si algú l'estava retenint que el deixés anar.

«Si ho pots veure, torna, estem tots molt preocupats i els teus fills et necessiten. No hi ha res a la vida que no es pugui solucionar», deia el missatge. «Ets la persona més bona del món i t'ajudarem, si algú et reté, si us plau, que s'apiadi», prosseguia.

Devia diners

El missatge deixava clar que la seva situació professional no era tan idíl·lica com semblava, i els agents van confirmar que devia diners. Dies després de la desaparició, el bar que administrava al centre de Múrcia va penjar el cartell de 'es traspassa'. Això va indicar la necessitat de fer caixa després de l'absència de José Luis.

Un altre detall rellevant és que José Luis havia tingut un conflicte amb un dels seus socis per culpa d'HUMA Mediterráneo. Aquesta promotora immobiliària va entrar en concurs de creditors en un procés que s'allarga des del 2013. José Luis era la persona que tenia accés a les grans quantitats de diners.

Muntatge amb fotos del cotxhe accidentat i la notícia de José Luis desaparegut.
Feia més de tres mesos que buscaven a José Luis a Oriola | El Español

Per això la seva desaparició va causar una gran preocupació entre els afectats del procés, que van demanar trobar-lo com més aviat millor. Segons han confirmat a la judicatura, ell tenia accés als comptes i estava designat com a encarregat del concurs de creditors. El passat 24 de febrer, el seu soci va agafar el seu lloc.

On ha estat José Luis

Després de la seva desaparició van córrer tota mena de rumors i l'última cosa que diuen és que José Luis va marxar al Brasil. També s'especulava que pogués estar amagat a la casa d'estiu dels seus pares, a la mateixa província alacantina. L'única cosa segura és que se'n va anar de manera voluntària.

Dimarts passat, la Guàrdia Civil va desactivar l'alerta de busca amb la foto de Jose Luis. Ahir, un portaveu del cos armat va confirmar el tancament de la investigació «per tractar-se d'una desaparició voluntària». «És major d'edat i té dret a fer-ho, s'ha informat la família i l'autoritat judicial», van dir.

El que no han explicat és on ha estat, on és i com ho van trobar. Tampoc han difós els possibles deutes que devia abans de desaparèixer. Ara, a la caserna, els agents solen fer una broma de tot això: «Em faré un Galiana».