Imatge d'una jornada gastronòmica de Tarragona on es pot veure un home torrant pa

Un jove acaba a l’hospital després de cremar-se parts del cos mentre cuinava

El noi de 19 anys de Lleida va ser traslladat a l'Hospital Arnau de Vilanova, tot i tenir un pronòstic menys greu

Aquest dimecres un noi de 19 anys va ser traslladat a l’Hospital Arnau de Vilanova per cremades amb oli bullent a diferents parts del cos. El succés va passar a Lleida el dia 14 de juliol a última hora del matí.

Segons va informar la Guàrdia Urbana de la capital del Segrià, el jove va cremar-se amb oli calent mentre cuinava a la seva residència. A més, el diari 'Segre' ha avançat aquest dijous que l'accident va passar al voltant de les 10.30 hores del matí, al carrer Roca Labrador, del barri de l'Escorxador.

Es van traslladar 2 patrulles de la Policia Local, dotacions vàries dels Bombers de la Generalitat i 2 ambulàncies medicalitzades del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) fins al lloc dels fets. Aquest últim servei va informar que l'afectat de 19 anys va ser atès i revista mèdicament.

Tot i que el pronòstic era menys greu el SEM va traslladar-lo a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Els peus, les mans i les zones de flexió són més sensibles que altres àrees del cos

Les cremades de primer grau normalment produeixen amb l'exposició solar, la característica principal és la vermellor que apareix a la pell. A partir del segon grau, acostumen a aparèixer butllofes, és quan es necessita una intervenció mèdica més elevada, com ara l'hospitalització. Així doncs, la perillositat de la cremada va augmentant exponencialment cada vegada que la qualificació s'apropi a la de quart grau.

També s'ha de tenir en compte la localització. Les mans, la cara, els peus i altres zones de flexió o molt sensibles tenen més risc que d'altres com ara l'esquena. Així ho apunta el document sobre cremades de l'any 2019 de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

La Vall d'Hebron recomana refrescar la zona cremada

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron té diferents recomanacions respecte a les cremades, siguin fetes amb oli o altres fonts d'agressió. El primer és allunyar-se d'allò que ha produït la cremada.

També assessora refrescar la zona cremada per tallar la calor de la pell i evitar l'avenç de la lesió. Per exemple es pot fer amb aigua o draps freds. Aquest consell també és aplicable si hi ha dolor.

No obstant això remarca: «Si les lesions són de poca extensió cal anar en primera instància al centre de salut. En cas de lesions més extenses s'ha d'anar a urgències d'un hospital o trucar a emergències 112».