Foto dels veïns d'Íllora protestant al carrer.

Juan, el jove assassinat a unes festes patronals: el poble està en peu de guerra

Els veïns van recórrer els carrers cridant 'volem que se'n vagin'

Les festes patronals d'Íllora (Granada) han acabat de manera tràgica per la mort d'un noi de 19 anys. Juan va ser brutalment agredit a la sortida de les casetes la matinada de diumenge a dilluns. Ahir, una multitud va sortir als carrers per demanar justícia i mostrar la seva indignació.

Íllora es troba en peu de guerra contra els agressors, un clan familiar conegut per ficar-se sempre en problemes. Tot al contrari que la víctima, un estudiant universitari que mai no es ficava en embolics. «Buscaven un altre, i com que no el van trobar van propinar-li cops de puny a Juan», asseguren.

Els testimonis de l'agressió van identificar els responsables, però continuen desapareguts. La Guàrdia Civil busca dos homes com a sospitosos, però no descarten que hi hagi més implicats. Temen que la situació a Íllora se'n vagi de les mans.

Qui era Juan

Juan Castro, un granadí de 19 anys, estudiava primer d'INEF a la Universitat d'Almeria i somiava a ser futbolista. El seu cercle d'amics recorda que tenia un talent innat per a qualsevol esport, encara que el seu preferit era el futbol. Així és com descriuen Juan, un noi sa i esportista.

Foto dels veïns d'Íllora protestant al carrer.
La mort de Juan ha provocat una gran indignació. | El Español
 

Però, si alguna cosa destaquen per sobre de tot, és la seva bondat, una amabilitat que el va portar a tenir grans amistats. Per això, al poble tenen clar que Juan no es va ficar en cap baralla, sinó que va ser víctima d'una agressió. «No va morir, el van matar», clamen a les xarxes socials.

▶️ Vídeo del dia

Juan era un noi molt conegut i estimat a Íllora, bon estudiant i provinent d'una família honrada i treballadora. El regidor Jacobo Calvo va ser tutor de Juan durant la seva etapa com a docent, i el recorda amb aquestes paraules: «Brillant i generós, era d'aquells nens que deixen empremta per la seva manera de ser».

Indignació al municipi

Des de dilluns a la matinada, el poble d'Íllora viu un terrible malson. L'assassinat de Juan ha aixecat una onada d'indignació que ahir es va manifestar amb violència. Milers de veïns van caminar en processó cridant «volem que se'n vagin del poble».

Al seu pas van destrossar diversos habitatges del clan familiar, abans d'arribar al final del recorregut i llegir un manifest: «Aquest horror suposa un augment a l'escalada de successos que patim des de fa temps. Exigim actuacions ràpides perquè ens tornin la tranquil·litat que no se'ns havia d'haver robat mai».

A les deu de la nit, efectius dels antiavalots de la Guàrdia Civil es van desplegar pel poble per evitar mals majors. Diversos veïns havien forçat portes i finestres per entrar a casa dels suposats agressors. Juan serà enterrat avui, entre fortes mesures de seguretat.

Víctima d'una pallissa brutal

Diumenge a la nit, Juan va estar ballant i rient a les festes del poble al costat de la seva xicota i els seus amics. A les set del matí va sortir de la caseta-disco amb la seva xicota i altres joves. Allí van ser assaltats per membres d'un conflictiu clan familiar del municipi.

Foto d'antiavalots de la Guàrdia Civil.
Antiavalots de la Guàrdia Civil van preservar l'ordre. | Guàrdia Civil
 

Segons els testimonis, van propinar diversos cops de puny a Juan, que va rebre una empenta i va caure d'esquena picant-se el cap contra la vorera. No contents amb això, van seguir donant-li puntades de peu per tot arreu. Sagnant i malferit, el noi va intentar fugir, però a uns vint metres va perdre la consciència.

La baralla va generar una estampida de joves corrent i cridant presos del pànic, que alhora va despertar els veïns. Els assaltants van ferir un altre jove que va haver de ser atès pels sanitaris. Els infermers també van intentar Juan, però no van poder fer res per salvar-li la vida.