Fotomuntatge de Juan Martín Garzón i uns pupitres en una aula escolar

Juan, el nen d'11 anys que ha mort a l'escola en circumstàncies estranyes: assenyalen tres nenes

Juan Martín Garzón, víctima de bullying, va ser colpejat al cap i dies després va morir

Juan Martín Garzón tenia 11 anys i feia molt de temps que era víctima d'assetjament escolar. L'11 de març va perdre la vida després d'haver rebut un cop molt fort a l'escola, pel que sembla, per part d'un company. La mare, Diana, assenyala amb el dit tres alumnes de la mateixa classe.

Juan era alumne del col·legi San Pío X de Manizales, a Mèxic. Segons Diana, tres nenes de la seva classe el perseguien i el molestaven constantment. I uns dies abans, aquestes nenes li van donar un cop molt fort al cap contra una porta, cop que li va provocar un vessament que el va conduir a la mort.

Les autoritats estan investigant el cas i verificant si la versió de la mare encaixa amb la realitat. De moment, el centre educatiu rebutja aquesta versió i afirmen que no tenen constància de cap cas d'assetjament escolar. La ciutat de Manizales està en ple procés de lluita contra l'assetjament escolar.

Assetjament constant a l'escola

Diana assegura que té proves que tres nenes del col·legi tenien sotmès el seu fill a un assetjament constant. «Tinc missatge de veu d'alguns pares i mares i de nens que em van contactar que diuen que al meu fill sí que li feien bullying», afirma. En concret, esmenta «tres nenes que el perseguien i el molestaven».

Juan Martín Garzón somrient
Juan Martín Garzón, el nen d'11 anys mort tràgicament a Mèxic | Cedida

El dia dels fets, Juan estava entrant a classe després del descans i «elles li van tancar la porta als morros per a no deixar-lo entrar i que el renyessin». El nen tenia sinusitis, i en rebre el cop al cap li va sortir una fissura al crani. La matèria se li va infiltrar al cervell, cosa que li va causar una infecció que el va acabar matant.

Al cap d'uns dies de rebre el cop va començar a patir mal de cap amb episodis de febre. No obstant això, a l'ambulatori no van veure res estrany i li van donar l'alta. El nen va continuar anant a classe, però després va anar empitjorant. Va començar a tenir vòmits i taquicàrdia i va perdre la mobilitat a les dues cames.

Va morir després de diverses operacions

«Al principi, el nen va arribar a casa i ens va dir que li havien donat un cop amb una porta, però no va especificar si va ser un cop fort», relata la seva mare. «L'altre dia ja va començar a tenir mal en un ull i al front, i després va seguir amb mal de cap i febre», afegeix. I, tot i que la cosa va anar empitjorant, els metges no sabien què tenia.

Finalment van descobrir que tenia una fissura a la part interna del cap que havia desencadenat una infecció. Arran d'això, el van operar diverses vegades, i l'11 de març va acabar morint. El cas va destapar la situació d'assetjament escolar que el nen patia en silenci des de feia temps.

La secretaria d'educació de Manizales va obrir una investigació en què el nen va confessar que era víctima de bullying. Aleshores l'escola va fer un seguiment del menor juntament amb la seva mestra i amb un psicòleg, però la cosa va acabar sense gaires resultats. Ara la tragèdia ha tornat a destapar el cas i hi ha una investigació en marxa.

Lluita contra el bullying

La institució educativa està en ple procés de lluita contra el bullying. Ha començat a fer xerrades a les escoles per a conscienciar sobre el perill del bullying. I també ha pres mesures per a millorar la lluita contra l'assetjament.

Entrada del col·legi San Pío X, a Manizales
El col·legi on van tenir lloc els fets | Cedida

Segons ha explicat aquest organisme, estan abordant la lluita contra aquestes situacions, que es poden dividir en tres grups. El primer són les situacions que es poden resoldre de manera immediata. Després hi ha les que requereixen una conciliació al col·legi, i finalment hi ha un tipus de situacions que són de caràcter punitiu.

El cas de Juan marca un punt d'inflexió en el tractament d'aquest tipus de casos, tant a Manizales com a la resta del país. L'assetjament escolar continua sent un tema molt greu a les escoles, sobretot perquè les víctimes solen patir-lo en silenci. I en alguns casos pot acabar en tragèdia, com ha passat amb Juan.