Imatge d'arxiu d'una manifestació de reclam de la rebaixa de les taxes universitàries.

La Justícia condemna deu estudiants a pagar milers d'euros per desobediència greu

Tots ells es van encadenar davant la Secretaria d'Universitats de la Via Laietana per exigir la rebaixa de les taxes universitàries, que finalment es va engegar el 2020

El jutjat penal número 28 de Barcelona ha absolt una estudiant i n'ha condemnat deu per l'acció de protesta per reclamar la rebaixa del 30 per cent de les taxes universitàries i l'equiparació dels preus de graus i màsters davant la Secretaria d'Universitats, situada a la Via Laietana de Barcelona. La concentració es va produir el 15 de març del 2018 i exigia al Govern complir els compromisos fixats per la comunitat educativa.

Els estudiants es van encadenar a la porta de l'edifici i en bidons situats al mig de l'avinguda com a acte de protesta, i ara, el jutjat els condemna per un delicte de desobediència greu a l'autoritat per no haver fet cas a l'ordre dels agents dels Mossos d'Esquadra, que els obligaven a alliberar-se de les cadenes. La sentència judicial obliga els condemnats a pagar una multa de 1.080 euros per cap, amb la qual cosa la xifra s'eleva a 10.800 euros sense sumar-hi les costes processals.

La sentència acusa els joves de dificultar la seva retirada amb encadenaments «voluntaris»

El mateix document, que situa els fets al voltant de les vuit del matí, assegura que el grup d'estudiants va bloquejar la porta d'accés de la Secretaria d'Universitats amb una cadena metàl·lica. Això, argumenta la sentència, impossibilitava l'accés dels usuaris i treballadors. A més, també s'acusa els sentenciats d'haver envaït la calçada i paralitzar el trànsit de persones i vehicles a la via.


Un cop van arribar els agents dels Mossos d'Esquadra, el document relata que els van sol·licitar, tant individualment, com a través d'un megàfon, que abandonessin el lloc. La gran majoria de manifestants van marxar del lloc, a excepció dels condemnats, que van decidir «impossibilitar» la seva retirada i forçar que la policia els alliberés dels seus encadenaments «voluntaris». Aquest fet, subratlla la sentència, va demorar el restabliment de la circulació de vehicles i persones fins passada la una del migdia.

Les organitzacions estudiantils i antirepressives reclamen l'absolució dels estudiants

El grup de suport La Pública a Judici i l'entitat antirepressiva Alerta Solidària han emès aquest mateix 31 d'agost un comunicat en què critiquen la condemna i reclamen l'absolució de les estudiants. El document preveu un possible recurs, i destaca, tot i la condemna, que les accions de protesta contra la negativa del Govern a executar la rebaixa dels preus va provocar que finalment, el juny del 2020, l'executiu es decidís a fer-la efectiva.

Les organitzacions, que han obert un compte bancari per a col·laborar a sufragar els costos de les multes, valoren que la reacció del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i d'altres sindicats i assemblees i la campanya engegada a partir del 2016 ha permès aplicar les primeres rebaixes aquest passat curs. A més, recorden que enguany arribaran als màsters.

La Pública a Judici i Alerta Solidària consideren «una victòria clara» la rebaixa de les taxes, però deixen clar que «cal seguir enfortint l'organització popular i no deixar-se vèncer per la repressió» davant els intents dels Mossos d'Esquadra de «presentar reiteradament davant la seu judicial el SEPC com una organització criminal».