La justícia europea decidirà a l'octubre si Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat

En cas d'una resposta favorable, el Tribunal Suprem podria veure's obligat a aixecar la presó preventiva imposada a l'exvicepresident

L'escó d'Oriol Junqueras al Parlament Europeu continua buit a l'espera dels tribunals
L'escó d'Oriol Junqueras al Parlament Europeu continua buit a l'espera dels tribunals | cedida

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fixat per al 14 d'octubre la vista oral on s'haurà de dirimir si Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat, segons s'indica a la citació on es convoca les parts que ha avançat TV3. El president del TJUE ha decidit tramitar la remissió prejudicial a través del procediment accelerat que preveu la llei.

La vista oral se celebrarà a la seu del TJUE, a Luxemburg. Cal recordar que el Tribunal Suprem va preguntar a principis de juliol a l'alt tribunal europeu sobre l'abast de la immunitat de Junqueras, una consulta que va fer contra el criteri de la Fiscalia i de l'advocacia de l'Estat.

El Suprem va formular tres preguntes a la justícia europea

Els magistrats del Suprem van formular tres preguntes al TJUE per determinar, en síntesi, la interpretació de l'article 9 del Protocol número 7 de la UE quan es refereix a la immunitat dels eurodiputats «mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions» i en el cas concret d'un acusat (per delictes greus en situació de presó provisional, acordada judicialment per fets anteriors a l'inici d'un procés electoral) que ha resultat proclamat electe al Parlament Europeu.

Junqueras i Rufián al Congrés, durant la constitució de les Corts
Junqueras i Rufián al Congrés, durant la constitució de les Corts | CatalunyaDiari.cat

 

Advertien, de la mateixa manera que aquest acusat no havia complert els requisits establerts per la legislació electoral interna per adquirir la condició de parlamentari (impossibilitat derivada de la seva limitació a la llibertat deambulatòria per la seva situació de presó provisional en procés per delictes greus), de manera que l'òrgan electoral nacional competent no havia comunicat al Parlament Europeu aquesta adquisició.

La presó preventiva de Junqueras, en joc

En cas que el TJUE faci una interpretació extensiva de la immunitat, la sala va preguntar també si l'autoritat judicial que va acordar la presó resultaria obligada, a la vista de l'expressió «quan es dirigeixin al lloc de reunió del Parlament Europeu o en tornen» de l'article 9 del citat Protocol, a aixecar la situació de presó en termes absoluts, de manera gairebé automàtica, per permetre el compliment de les formalitats i desplaçaments al Parlament Europeu sense ponderar altres interessos en joc com serien, entre altres, els drets i interessos derivats de l'interès de la justícia i del procés degut.

  

  

s'havia suscitat en la peça de privació de llibertat de l'exvicepresidentmanté una relació de dependència amb la causa principal.

  

  

 «la concessió d'un permís penitenciari concret de sortida de naturalesa extraordinària».«el contingut del seu pronunciament a l'hora de donar respostatampoc afectaria la situació de presó preventiva de l'acusat

També et pot interessar...


Comentaris
Patricia García Ventura
Esperança, un gran desitg que tot sortir bé

envia el comentari