Primer pla d'Helena Jubany

El jutjat de Sabadell reobre el cas d'Helena Jubany i encarrega noves investigacions

Ha demanat a la Policia Nacional l'anàlisi de l'ordinador de la víctima

Nou gir de guió en el cas de la mort d'Helena Jubany, la bibliotecària de Mataró que va aparèixer morta a Sabadell l'any 2001, amb la reobertura del cas. El jutjat de primera instància 2 de Sabadell, en un auto d'aquest dimarts, demana a la Policia Nacional analitzar el disc dur de l'ordinador de la víctima, on hi hauria converses amb una tercera persona els mesos anteriors al crim. Segons la fiscalia, el seu contingut podria «dirigir la investigació» cap al presumpte responsable de la mort d'Helena Jubany.

El que no ha autoritzat el magistrat és el canvi d'investigadors que havia demanat la família, que volia que els Mossos d'Esquadra es fessin càrrec de les indagacions. Aquesta causa es va arxivar l'any 2005 sense poder trobar proves per assenyalar cap culpable, i aquest mateix Jutjat la va reobrir a l'estiu a petició de la família, mentre que al març l'Audiència de Barcelona va ordenar el seu arxiu de nou en considerar que les noves diligències que es proposaven eren «inútils» per a avançar en la recerca.

Assassinada el desembre de 2001

Helena Jubany, una jove bibliotecària mataronina que vivia a Sabadell quan la van matar, va ser assassinada el 2 de desembre de l'any 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va aparèixer en un pati després de ser llençat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades. Així mateix, les anàlisis toxicològiques van revelar que havia ingerit un còctel de fàrmacs. 

La investigació del cas es va centrar en tres persones —totes elles vinculades a la Unió Excursionista de Sabadell com la víctima—, Montse Careta —que vivia a l'edifici on va ser trobada morta Jubany— i la seva parella Santiago Laiglesia, així com Ana Echaguivel. Les dues dones van ser acusades formalment de l'assassinat, però Careta es va acabar suïcidant a la presó abans de ser jutjada, mentre que els càrrecs sobre Echaguivel es van acabar retirant i el cas es tancar l'any 2005.

Santiago Laiglesa, que tot i ser detingut mai va estar imputat per la mort de Jubany, era el principal objectiu de la família de la víctima, després de presentar noves proves que desmuntarien la coartada de l'home, apuntant així a la seva implicació directa en el crim.