Muntatge fotogràfic d'Esther López.

La jutgessa del cas Esther López pren una dràstica decisió després de l'última troballa

Decisió d'última hora sobre el cas de la desaparició i la mort d'Esther López

La investigació de la mort d'Esther López, després d'estar gairebé un mes desapareguda i ser trobada morta el 5 de febrer passat, continua el seu curs.

En els últims dies, hem tingut novetats sobre com va poder morir Esther, a qui se li va perdre la pista la matinada del 13 de gener.

I és que després de desvetllar-se que la mort de la jove es va produir de manera violenta, han sortit noves dades de l'autòpsia. S'ha sabut que l'Esther va patir una fractura de maluc i una fuetada cervical en el moment de morir, ja fa més d'un mes.

A causa d'aquest resultat, la Guàrdia Civil analitza la possibilitat que la morta fos envestida per l'esquena en aquell revolt. El cop l'hauria llançat cap a la cuneta on va ser trobada el 5 de febrer passat.

Cotxes de la Guàrdia Civil al lloc dels fets.
La Guàrdia Civil continua investigant la desaparició i mort d'Esther López | Europa Press

Per l'alçada d'Esther López i les lesions que va patir, els investigadors busquen un tot terreny o una camioneta pick up. A més, s'han creuat les antenes de telefonia i les càmeres de la carretera per posar el focus a una llista més petita.

Novetats en el cas de la mort d'Esther López

A les darreres hores, s'ha conegut que la jutgessa del cas ha pres una decisió respecte a fer públic o no el secret de sumari.

La titular del Jutjat d'Instrucció 5 de Valladolid, Soledad Ortega, va prorrogar el secret de sumari en les diligències que se segueixen per investigar la mort d'Esther.

Fotomuntatge d'Esther López i una zona on se la va buscar
La magistrada instructora ha decidit prorrogar el secret de sumari | Europa Press

I és que la magistrada instructora ha decidit prorrogar la mesura de manera automàtica per no comprometre la investigació. Actualment s'estarien preparant noves detencions.

El secret de sumari, que recull l'article 302 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, s'ha de retirar deu dies abans de la conclusió de la instrucció.

De moment, aquest règim de secret total per a les parts (menys per al fiscal) es pot prorrogar cada mes. Això sí, sempre que calgui per evitar un risc greu per a la vida, la llibertat o la integritat física d'una persona. També com passa en aquest cas d'Esther López, per prevenir una situació que pugui incidir de manera notable en el resultat de la investigació.

Per què es prorroga el secret de sumari?

Fonts properes a la investigació van assenyalar que la decisió de prorrogar el secret de sumari es justificaria pel següent. Fa falta temps per aconseguir proves claus per desembullar la incògnita de la desaparició i mort d'Esther López.

Primer, perquè els forenses han de resoldre si el cos d'aquesta val·lisoletana va estar sempre al mateix lloc o hi va ser traslladat. A més, també s'està pendent de les actuacions pericials relacionades amb càmeres, triangulat de mòbils i mesuraments de Trànsit. Aquestes es requereixen per donar pes a la teoria de l'atropellament, bé accidental o intencionat.

Una de les batudes a Traspinedo, Valladolid.
Veïns de Traspinedo van buscar a Esther gairebé un mes | Cedida

I és que es vol anar amb compte «perquè no es repeteixin errors» i es faci un relat de fets «fonamentat i coherent». Ara mateix, l'objectiu és localitzar tot aquest terreny blau que podria estar implicat en un suposat atropellament amb fugida.

Ara com ara, només hi ha tres investigats des que es va denunciar la desaparició d'Esther López. D'aquests tres, un va ser detingut el dissabte 22 de gener. I uns dies més tard va ser posat en llibertat per la jutgessa, encara que sotmès a vigilància des d'aquell dia.

⬇️ Punxa avall per llegir la reacció de les autoritats després de saber com es va poder morir Esther López ⬇️

⭕ 'ÉS HORRIBLE': LES AUTORITATS PARLEN ➡️

Ramón García, 'El Manitas', continua tenint les mateixes obligacions que li van imposar quan el van deixar en llibertat. No pot sortir de la província de Valladolid sense autorització, té retirat el passaport per garantir que no surt d'Espanya i ha de signar cada dia a la caserna de Laguna.