Fotomuntatge d'Esther López i un guàrdia civil

La jutgessa dona un gir inesperat en la mort d'Esther López

Novetats sobre el cas d'Esther López, trobada morta en una cuneta el passat 5 de febrer.

La investigació per la desaparició i la mort d'Esther López continua el seu curs, i es van traient conclusions amb el pas dels dies.

La dona va desaparèixer a la localitat val·lisoletana de Traspinedo el 12 de gener passat i  els investigadors de la Guàrdia Civil creuen estar més propers a resoldre aquest crim.

Els investigadors han arribat a una conclusió que deixa apartat de les principals sospites a Ramón, àlies El Manitas. Parlem del que va ser el primer i únic detingut en aquest cas. I és que, ara sembla que Ramon no estaria relacionat amb la mort d'Esther després d'analitzar totes les proves que té la Guàrdia Civil a la mà.

Segons publica OkDiario aquest dimarts, la relaxació de mesures que el jutjat ha decidit aplicar a l'únic sospitós del crim té una explicació. I és que la magistrada del cas ha pogut veure les investigacions de la Guàrdia Civil.

Ramon El Manitas, «descartat gairebé del tot»

Després d'haver estat detingut i posteriorment posat en llibertat, el Ramon estava obligat a presentar-se cada dia davant de l'autoritat judicial. A més, no podia deixar el país i havia de comunicar al jutjat qualsevol viatge que volgués fer fora de la província de Valladolid.

Muntatge fotogràfic d'Esther López i Ramón 'El Manitas'
Ramón El Manitas, «descartat gairebé per complet» de la mort d'Esther López. | LND

Doncs bé, el jutjat ha reduït notablement aquestes mesures i això fa que Ramon ja no estigui obligat a acudir diàriament al jutjat. Alhora, es pot moure pel país sense cap mena de restricció.

«Seria molt imprudent descartar-ho perquè un cas pot canviar en qualsevol moment. Però cal reconèixer que amb el pas de les setmanes ha deixat de ser un personatge prioritari en la investigació», expliquen les fonts de coneixedors de les investigacions a OkDiario.

La detenció de Ramon no va ser un error de la Guàrdia Civil. Hi havia molts indicis que pogués estar implicat des del primer moment. La seva casa estava molt propera on es va veure l'Esther amb vida aquella nit del 12 de gener. Ramon també havia tingut problemes amb la Justícia per casos violents, i estava a punt de sortir d'Espanya.

Esther López somrient
Esther López va ser trobada morta en una cuneta en Traspinedo (Valladolid). | Arxiu

Amb l'Esther encara desapareguda, els agents van centrar la seva atenció en Ramon, al seu domicili i al cotxe. Es va demostrar que no va tenir res a veure amb la desaparició d'Esther. Per això, aquest va quedar en llibertat i ara les sospites ja no es centren tant en ell.

Les pistes que descarten el major sospitós

En trobar el cadàver d'Esther el 5 de febrer passat i les lesions que van aparèixer al seu cos, compatibles amb un possible atropellament, va canviar la investigació del cas.

L'anàlisi dels senyals dels mòbils o les càmeres dels llocs on van poder passar vehicles aquella nit va modificar tot el cas.

També va ser clau la ubicació del cos de la dona, més lluny de la casa de Ramon i més a prop «d'altres llocs interessants per a la investigació». Així ho expliquen algunes fonts del cas, i tot això va provocar que en Ramon passés a un segon pla.

Fotomuntatge d'Esther López i una zona on se la va buscar
Descarten «gairebé per complet» a un dels majors sospitosos del cas Esther López. | Europa Press

Actualment, els agents tenen l'objectiu d'aclarir on va estar el cos de la dona durant els 24 dies que van estar buscant-la. L'autòpsia deixa clar que va morir la mateixa nit que va desaparèixer i podria haver passat per culpa d'un accident. Per les lesions de la jove es creu que va poder morir per no haver estat ajudada en els minuts posteriors a aquest suposat impacte.

El que deixen clar els agents és que algú o alguns van causar d'alguna manera la mort d'Esther López. Això sí, que un dels implicats sigui Ramón El Manitas és una cosa cada cop menys probable.