El desplegament policial que s'ha fet a Segur de Calafell.

L'asseguradora del caçador d'Aspa ha de pagar 300.000 euros a les famílies

Estableix que l'acusat va cometre el crim quan estava caçant i la decisió encara es pot recórrer al Tribunal Suprem

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat que l'asseguradora del caçador que va matar dos agents rurals a Aspa (Segrià) el 21 de gener de 2017 ha de pagar 300.151,82 euros de la responsabilitat civil a les famílies de les víctimes. L'asseguradora defensava que el moment concret del crim no és un acte de caçar i que per tant no podia estar assegurat a la pòlissa.

El TSJC, en canvi, com ja va fer l'Audiència de Lleida,  entén que quan el caçador va cometre el crim estava caçant i que va ser en aquest «context» quan va disparar els dos agents rurals. És per això que desestima el recurs i els arguments presentats per Mussap al judici d'apel·lació celebrat el 15 de juliol i confirma la sentència de l'Audiència de Lleida. La decisió encara es pot recórrer al Tribunal Suprem.

El TSJC ha confirmat la sentència emesa al febrer per l'Audiència de Lleida

El TSJC ha confirmat la sentència emesa al febrer per l'Audiència de Lleida, que ordenava a l'autor del crim, Ismael Rodríguez, a pagar una indemnització d'1.061.996,19 euros als familiars de les víctimes i que part d'ella, uns 300.151,82 euros, l'assumís la companyia asseguradora del caçador, Mussap.

Segons la sentència del TSJC, l'acusat va cometre el crim quan estava desenvolupant l'activitat de caça en un coto privat  i que va ser en aquest «context» en què, davant la intervenció dels dos agents rurals assassinats «encarregats precisament de vetllar perquè la caça es dugui a terme complint la llei», quan l'acusat fent ús de la mateixa escopeta amb què estava caçant, els va disparar fins a matar-los. Per tant, afegeix, «els fets es van produir en un context fàctic del desenvolupament de l'activitat de caça».

L'asseguradora sí que ha de fer front als perjudicis causats a tercers

El TSJC afegeix també que l'article 19 de la Llei del Contracte d'Assegurança exclou l'assegurador a indemnitzar l'assegurat en cas d'un sinistre fet amb «mala fe» però que l'asseguradora sí que ha de fer front als perjudicis causats a tercers» i que després, si així ho considera, reclamar a l'assegurat la seva responsabilitat.

L'acusació particular, representada per l'advocat Pau Simarro, ja va deixar palès després de la vista de fa deu dies que  l'argument de l'asseguradora era «absolutament absurd» perquè «no podem fer un parèntesi a la vida del caçador quan apareixen els agents rurals i tancar-lo quan els mata», va explicar. Simarro defensava que el crim és un acte dolós i intencionat i que per tant  l'asseguradora s'havia de fer càrrec de part de la indemnització  (que pujava en total a més d'un milió d'euros) i després, si vol, reclamar-li el seu import al caçador.

45 anys de presó pel caçador acusat de matar dos agents rurals

La sala va condemnar a  45 anys de presó el caçador acusat de matar dos agents rurals a Aspa (Segrià), el 21 de gener de 2017. El jurat popular ja el va declarar culpable d'assassinat amb traïdoria i atenuant de confessió i va descartar cap alteració psíquica que li impedís saber què estava fent quan va disparar.

Tenint en compte aquestes consideracions,  l'Audiència va decidir imposar a Rodríguez 22 anys de presó per cadascun dels dos assassinats, un any de presó per un delicte de tinença il·lícita d'armes, ja que va disparar amb una escopeta per a la qual no tenia llicència, i 1.080 euros de multa per un delicte contra la fauna.