Foto de Lorea Basterretxea, morta als Pirineus aragonesos

Lorea, la jove de 22 anys que ha mort al Pirineu aragonès davant del seu amic

La muntanyenca navarresa es va estimbar des d'una altura de 50 metres al Pirineu aragonès

Lorea Basterretxea Rodríguez, de 22 anys i veïna d'Iraizotz (Navarra), és la jove morta en accident al Pirineu aragonès. La noia es va estimbar des d'una altura de 50 metres al canal d'accés a Peña Brazato. La seva mort ha causat una profunda consternació entre els amics.

Lorea era estudiant de Medicina i només feia uns dies que acabava d'arribar d'un viatge per centreeuropa. Abans de començar el nou curs a la universitat, va decidir sortir amb els amics de travessia. Van anar fins al Peña Brazato, un pic de 2.731 metres a Panticosa (Osca).

En un moment de la travessia el grup es va dividir en dos i la noia va continuar la seva ruta amb un amic de Bilbao. Aquest noi, de 23 anys, estava amb ella quan va passar l'accident i va veure morir la seva amiga. No hi van poder fer res, a causa de la caiguda des d'una altura tan elevada.

Jove amant de la natura

Lorea era una jove navarresa estudiant de Medicina, amant de la natura i la muntanya. Dissabte era al Pirineu francès amb uns amics, quan de sobte es va desencadenar la tragèdia. La Guàrdia Civil de muntanya va rebre l'avís de l'accident cap a les tres de la tarda.

Els rescatadors van observar des de l'helicòpter el cos d'una dona estesa a les roques i coberta amb roba. Al costat hi havia un altre jove en estat de xoc. Van comprovar que la dona estava morta i van procedir a hissar el jove fins a l'helicòpter per posar-lo fora de perill.

Fotomuntatge de Lorea Basterretxea i muntanya
Lorea va caure des d'una altura de 50 metres a Peña Brazato (Aragó) | ESPAÑA Diario

El jove havia presenciat com la seva companya s'estimbava des d'una altura de diversos metres. Encara consternat per la situació, va aconseguir baixar fins a un lloc amb cobertura i avisar emergències. Després de posar el noi fora de perill, van procedir al rescat del cadàver de la muntanyenca.

Un rescat molt complicat

El Grup de Rescat i Intervenció a Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil va procedir al rescat. Amb ells anava un metge del 061 que va confirmar la mort de la persona accidentada. Les dificultats del terreny, com que es tracta d'una zona abrupta, van complicar les feines.

L'especialista del GREIM va aconseguir arribar fins a una punta de la roca i muntar un ràpel per fer la travessia. Quan va poder arribar fins al supervivent, va comprovar que no tenia arnès ni elements de protecció. Li va posar el triangle d'evacuació oficial i van avançar cap a una zona segura.

▶️ Vídeo del dia

Allà van iniciar l'elevació del jove mitjançant un cicle amb grua, i un cop fora de perill, el van portar a l'esplanada on tenia el cotxe. Després l'helicòpter va tornar cap al lloc per evacuar la morta. El cadàver va ser traslladat fins a l'heliport de Panticosa i, d'allà, a l'Hospital de Jaca.

Aficionada a la fotografia

La mort de Lorea ha commocionat la localitat d'Iraizotz en plena celebració de les festes patronals. La jove era alumna de la Universitat del País Basc a Sant Sebastià, i va estudiar a l'Escola de Dansa de Navarra. Era aficionada a la fotografia, i fins i tot va guanyar un premi al seu poble.

Foto de Lorea Basterretxea corrent
Lorea era una aficionada a l'esport i a la fotografia | Diario de Navarra

Era la mitjana de tres germans amb Estrella, la gran, i Rubén, el petit. Vivia a la urbanització Amati als afores d'Iraizotz amb els seus pares. Era una enamorada dels seus gossos, a qui treia a passejar sovint per la muntanya, i tots la recorden com una noia encantadora.

Aquest ha estat un cap de setmana accidentat al Pirineu aragonès, ja que la Guàrdia Civil d'Osca ha hagut d'intervenir en nou rescats. Entre ells, un home de 65 anys, veí de Castelldefels (Barcelona), que va morir d'un infart. La resta han quedat només en un ensurt.