Fotomuntatge de dos policies nacionals i el lloc on van trobar la parella enterrada

La macabra troballa que esgarrifa Espanya: una parella enterrada, lligada i emmordassada

La Policia Nacional treballa en la identificació dels cadàvers, que mostren signes de tortura

La Policia Nacional investiga l'assassinat d'un home i una dona que han aparegut enterrats als afores d'Elx (Alacant). Les víctimes encara no han estat identificades, però es tractaria d'una parella de menys de 40 anys. Estaven emmanillats, un a sobre de l'altre, i mostren signes d'haver estat torturats.

La primera hipòtesi apunta que és un doble assassinat, probablement per una venjança relacionada amb la delinqüència. Els cossos van ser trobats diumenge passat en una zona deshabitada, al barranc del Grifo, a Elx, i presenten signes de violència, així que el cas s'està investigant com un crim.

Les autoritats van exhumar els cadàvers en presència d'experts per a localitzar possibles pistes que ajudin a trobar els autors. Mentrestant, els forenses estan fent les anàlisis pertinents per a tenir més informació sobre les circumstàncies del doble crim. La identificació es podria allargar més del previst.

Com es va produir la troballa

Diumenge passat, a les tres de la tarda, a un veí de la zona que estava passejant li va semblar veure un crani humà. S'hi va acostar i va observar més restes òssies, així que va donar l'avís a la policia. Els agents van confirmar la presència de restes humanes i van posar en marxa el protocol per a morts violentes.

Lloc on van trobar els cadàvers
El lloc on van trobar els cadàvers | Cedida

La Policia Nacional es va fer càrrec de la investigació, i es va sol·licitar la presència de la jutgessa de guàrdia i d'un equip forense. En una primera inspecció, van observar la presència d'una dona d'aproximadament 1,60 m d'alçada i un home d'1,80 m. Tots dos semblen tenir menys de 40 anys, i estaven enterrats ell a sobre d'ella.

A més, tenien les mans immobilitzades amb grillons. Ella amb les mans al davant i ell per darrere. La primera hipòtesi és que van ser emmanillats, torturats, executats i sepultats. Tots dos tenien els ulls i la boca coberts amb cinta americana, i l'home presentava fractures a la mandíbula i a la cara.

La prioritat, identificar les víctimes

Dilluns es van exhumar els cadàvers en presència d'experts de la policia científica, que s'havien desplaçat des de Madrid. Van buscar proves al lloc del crim per a facilitar la resolució del cas i trobar-ne els autors. Els forenses han de determinar les circumstàncies i la causa de les morts.

En principi, sembla que la dona va morir asfixiada, ja que la cinta americana li cobria tota la boca i el nas. A tots dos els han pres mostres d'ADN per a contrastar-les amb perfils genètics de les bases policials. Si les víctimes tenen antecedents policials, serà relativament fàcil identificar-los.

Forense analitzant un cadàver
La policia científica treballa en la identificació dels cadàvers | Policia Nacional

També acararan les mostres amb la base de persones desaparegudes per a veure si hi ha alguna coincidència. A més, compten amb alguns objectes personals de les víctimes, que poden ajudar a identificar-les. De moment, han començat a revisar denúncies per desaparició a la província des del 2019.

Quan es va produir el doble crim

Però si es tracta de persones estrangeres, com suposen inicialment, la identificació es podria complicar. I si, a més, provenen d'ambients de delinqüència, la dificultat augmentaria i el cas es podria tancar sense resoldre. Això és així perquè en aquests ambients gairebé no hi ha denúncies, ni tan sols en el cas de desaparició.

Ara, els investigadors esperen els resultats definitius de l'autòpsia, així com les anàlisis antropològiques i toxicològiques. En un primer moment, es va establir que les morts s'havien produït entre dos anys i mig i tres anys abans. Per tant, el crim s'hauria comès el primer semestre del 2019.

La troballa ha esgarrifat els veïns de la zona, perquè es tracta d'un cas molt macabre. La policia espera tenir totes les proves abans d'establir una hipòtesi oficial, i demana prudència. La jutgessa ha decretat el secret de sumari de les actuacions fins que estiguin més avançades.