Primer pla de Paola, la guàrdia civil que ha matat les seves filles.

«La mama s'ha enfadat»: El motiu pel qual Paola va matar a les seves dues filles

Iris i Lara, de 9 i 11 anys, tenien por de la seva mare i no volien anar-se'n amb ella a Algesires

El dolor per la tragèdia ocorreguda ahir a la caserna de la Guàrdia Civil de Quintanar del Rei (Conca) va donar pas ràpidament a la incomprensió. Familiars, amics i veïns es van reunir als voltants del doble crim. Tots es preguntaven el mateix, per què Paola va matar les dues filles i es va suïcidar.

Fonts familiars apuntaven que l'agent estava en procés de divorci amb Santi, el pare de les nenes. Però sembla que la relació era bona i res feia predir el que va passar ahir al matí. Paola, de 42 anys, va matar les filles Iris, de 9 anys, i Lara, d'11, i després es va treure la vida.

De mica en mica s'han anat coneixent més detalls sobre el rerefons del succés, i sembla que la Paola tenia por de perdre les nenes. Volia emportar-se-les a Algesires, el lloc on va néixer. Això va provocar una batalla judicial per la custòdia de les menors que hauria acabat ahir de la pitjor forma.

Volia tornar a Algesires

Paola era l'única guàrdia civil de la caserna de Quintanar del Rey, i feia temps que pensava en canviar de destí. Volia anar-se'n a Algesires amb el seu marit Santi i les seves dues filles, Iris i Lara. Però el matrimoni es va qacabar i en ple procés de divorci, ella es va quedar amb les dues nenes.

Imatge de les tres víctimes
Paola, la guàrdia civil de 42 anys que ha matat les filles | CatalunyaDiari

En conèixer les seves intencions d'emportar-se-les a Algesires, Santi va demanar la custòdia compartida. Ell no volia que les nenes se n'anessin lluny, un desig compartit per les menors que tampoc volien anar-se'n a Algesires. Aquesta situació va augmentar la tensió entre els pares, que des de feia mesos ja ni es parlaven.

Ahir, a primera hora del matí, Paola va matar les dues filles amb l'arma reglamentària i després es va enganxar un tret. Ho va fer com a acte de venjança contra el seu exmarit i per por de perdre la custòdia de les nenes. Això almenys és el que transcendeix de les primeres observacions de la investigació.

«Mami s'ha enfadat»

La Paola treballava moltes hores i les seves filles passen el dia a cura dels avis paterns. Això va augmentar la gelosia i la rancúnia de la dona cap a la família de la seva ex, una tensió de la qual les mateixes nenes eren víctimes. En diverses ocasions van mostrar la seva preocupació pel comportament de la mare.

«Mami s'ha enfadat perquè passarem la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any amb vosaltres», va dir una d'elles a la seva àvia. Segons van explicar les nenes al seu pare, Paola els deia sovint « no digueu al pare que viurem a Algesires». Això va fer saltar totes les alarmes a la família.

Van buscar un advocat i van sol·licitar la custòdia compartida davant el temor que Paola fes una bogeria. Fins aleshores, Santi mai no li havia portat la contrària a la seva exdona. Però aquesta vegada ho va fer, i això va acabar desfermant la fúria de Paola que va deixar de dirigir la paraula a Santi i als seus sogres.

Trets a boca de canó

Paola va passar el pont de desembre a Algesires, les nenes es van quedar a Quintanar i dilluns va anar a recollir-les. Havien dissenyat les vacances de Nadal de manera que les nenes estarien amb Santi la nit de Nadal i amb Paola al Cap d'Any. Però les nenes no volien anar a Algesires.

Aquest va ser el detonant perquè Paola prengués la decisió de disparar a boca de canó les seves dues filles. Van trobar Paola morta al costat dels cadàvers de les menors, encara amb la pistola a la mà. Segons les primeres observacions, els cossos de les nenes presentaven dos trets a curta distància.

Paola pertanyia al cos de la Guàrdia Civil des del 2006 i va conèixer Santiago el 2009, quan va ser destinada a Quintanar del Rey. Va ser condecorada i actualment portava les labors de Seguretat Ciutadana al poble. El jutjat de primera instància ha decretat el secret de sumari.

Santi, el pare de les nenes, era ahir la viva imatge del dolor davant de la caserna on va passar la tragèdia. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va definir el que va passar com « una barbàrie». La ministra d'Igualtat, Irene Montero, s'ha mostrat «consternada» i ha enviat el suport a la família.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp