Mà introduint una clau al pany d'una porta

Manuel, el català que ha recuperat el seu pis okupat i ara s'enfronta a la justícia

Feia sis anys que lluitava per entrar de nou a casa seva

Els okupes són ara estricta actualitat després d'una onada de successos d'aquest caire a Catalunya. Però el problema ha existit sempre i són molts els propietaris que han sentit impotència en veure el seu immoble okupat sense poder-hi fer res, pel buit legal que existeix en la matèria.

Manuel, un home de Mataró (Maresme), va perdre la seva casa en mans d'okupes ja fa sis anys. Es van apropiar il·legalment del seu habitatge i ara l'ha recuperat, però continua el seu malson judicial. No és fàcil. La llei, d'alguna manera, empara els okupes, i procedir a fer-los fora no és senzill i pot portar fins i tot a tenir problemes amb la justícia. 

Aquest estiu, Manuel ha optat per entrar a casa seva i tapiar la porta, evitant així que els okupes tornin a colar-s'hi. «No he coaccionat ningú, he vingut aquí, he picat i com que no hi havia ningú, he entrat, igual que fan ells», s'ha defensat l'afectat a Antena 3. Segons ha explicat a la cadena, els okupes han marxat de vacances a Eivissa.

Manuel també ha donat detalls de com s'ha trobat l'immoble: desordenat, brut, amb habitacions rellogades... A més, els veïns de la zona han afegit que es tracta de persones violentes, que fins i tot els han amenaçat per apropiar-se de la terrassa superior comunitària de l'edifici. Sobta en especial el cas d'uns veïns en concret, una família que es va veure obligada a marxar de casa seva perquè els okupes havien agredit la dona i tenien els fills atemorits. 

L'estratègia d'una parella per recuperar el seu pis okupat

Manuel és el propietari del pis en conflicte, però, paradoxalment, podria ser acusat d'un delicte de violació de domicili i de coaccions, malgrat que la casa sigui seva. La situació és complicada, però no és del tot impossible acabar recuperant un immoble okupat. Fa uns dies ens fèiem eco de l'estratègia d'una parella catalana que ha aconseguit recuperar casa seva.

A David i Núria els havien okupat un pis a Lloret de Mar, però la seva història ha acabat en final feliç. Després que els Mossos els asseguressin no poder actuar, perquè els okupes ja havien canviat el pany, la parella va decidir fer vigilància al costat de l’edifici i esperar que els okupes sortissin de l’immoble.

Quan no hi havia ningú, van trucar un serraller d’urgències argumentant que la seva porta havia estat forçada, ell va accedir a canviar el pany i, en acabar, David i Núria van fer una foto a la porta sense el pany i el van amagar. Acte seguit, la parella va trucar als Mossos d’Esquadra al·legant que hi havia dos homes que intentaven entrar a casa. 

Quan la policia catalana va arribar, els okupes van explicar que havien okupat la casa i que tenien la clau. Però a la porta no hi havia cap pany. La parella va assegurar que en arribar s'havien trobat el pany rebentat, que el pis estava buit i que eren víctimes d’un robatori. La policia va detenir els okupes per robatori, no per l’okupació, i la parella va aconseguir recuperar l’apartament.