Aquest dimecres a la tarda, l'Eixample de Barcelona ha estat escenari del naixement d'un nadó. Com si es tractés d'una pel·lícula, una dona s'ha posat de part enmig de la Gran Via de Barcelona. Una història que ha acabat amb final feliç. Tot va començar quan la mare, la Jebin, anava en taxi cap a l'hospital, però en veure que no arribava al centre sanitari va trucar a la Guàrdia Urbana. La policia local va aturar una ambulància Domingo que passava per allà i van assistir a la dona.
? Ahir la Jebin es va posar de part de camí a l'hospital. En Mdjibran Hasan no va voler esperar i a les 17:18h va veure la llum en ple ? de l'Eixample. Agents de la #gubEIX i un tècnic sanitari d'#AmbulanciasDomingo van atendre el naixement amb final feliç. Enhorabona, família! pic.twitter.com/WI2d59peQk
— Guàrdia Urbana Barcelona (@GUBBarcelona) February 25, 2021
La mare va donar llum a les 17.18 hores de la tarda entre Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer Balmes. El part va ser molt ràpid i en Mdjibran Hasan va néixer sense problemes. Poc després, va arribar una ambulància del SEM i va traslladar la mare i el fill a l'hospital.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
La Gran Via i el carrer Aragó, les zones amb una major sinistralitat de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona, a través de la Guàrdia Urbana, té detectades a la capital catalana fins a 53 'zones de concentració de sinistres' o punts negres, que durant el 2020 van ser escenari de 467 accidents de trànsit amb víctimes, una xifra que suposa el 8,2% del total, segons ha informat aquest dimecres el digital 'Metrópoli Abierta'. Aquest balanç suposa una reducció respecte de les xifres de l'any 2019, quan es van identificar 66 punts negres amb 892 sinistres.
La confluència del carrer Balmes amb Aragó és la principal 'zona de concentració de sinistres' de Barcelona durant el 2020, amb 19 accidents. En segona posició d'aquesta classificació se situa l'encreuament de la Gran Via amb el carrer Amadeu Oller —al cor de l'Eixample a tocar de la plaça d'Espanya—, amb 15 sinistres, mentre que la mateixa Gran Via, però a l'alçada del número 583 —plaça Universitat—, ocupa el tercer lloc, amb 14 accidents.
D'altra banda, l'impacte de les restriccions en la mobilitat ha fet baixar tots els indicadors de sinistralitat a la ciutat de Barcelona. Segons el balanç del 2020, aquells sinistres de trànsit que han provocat víctimes mortals i ferits greus van ser 155, un 30,8% menys que l'any 2019 i la xifra més baixa dels últims 16 anys. En concret, 14 persones van perdre la vida (12 homes i 2 dones) i 141 van resultar ferides greus. La meitat de víctimes mortals en sinistres de trànsit eren motoristes, seguit per quatre vianants, un conductor de bicicleta, un de turisme i un conductor de vehicle de mobilitat personal (VMP).