María, la jove segrestada

María, l'adolescent valenciana tancada deu dies amb un home 21 anys més gran que ella

La va sotmetre amb alcohol, drogues i pastilles, i en va abusar sexualment de forma reiterada

Final feliç per a la nena de 16 anys que ha estat desapareguda durant diversos dies a Nàquera, València. El seu alliberament ha deixat al descobert l'horror viscut per aquesta noia durant els deu dies de captiveri. La policia va detenir l'agressor, un home de 37 anys amb antecedents per homicidi.

María va desaparèixer a L'Eliana el dijous 12 de maig. La investigació ha revelat que va passar deu dies retinguda contra la seva voluntat en una casa ocupada amb un home 21 anys més gran que ella. La menor va estar sotmesa a base de drogues, alcohol i tranquil·litzants que la tenien atordida.

La menor va ser localitzada dilluns passat 23, onze dies després que se'n comuniqués la desaparició. Tres dies més tard, la policia va aconseguir capturar el sospitós per posar-lo a disposició del jutge. L'autoritat judicial ha decretat la posada en llibertat amb càrrecs i una ordre d'allunyament.

Acusat d´abusos sexuals

Els investigadors creuen que el sospitós, un home de 37 anys amb antecedents per homicidi, va incitar la menor a fugir de casa. La va tancar sense poder sortir a una casa ocupada de Nàquera. Durant deu llargs dies la va mantenir drogada i en va abusar sexualment de manera reiterada.

María, la jove segrestada
La Guàrdia Civil va buscar a la menor durant dies. | Catalunya Diari

L'home està acusat d'abusos sexuals a una menor, un delicte contra la salut pública i inducció d'abandonament de domicili. El jutge ha ordenat la posada en llibertat amb càrrecs, encara que amb la prohibició d'acostar-se a la menor. Per la seva banda, la víctima encara es recupera.

De fet, l'adolescent no ha pogut acudir als jutjats a declarar perquè encara està molt feble. El seu organisme ha estat greument danyat pel consum desorbitat d'ansiolítics i substàncies estupefaents. Quan es recuperi, podrà oferir la seva versió de l'infern que va viure.

Van aconseguir localitzar-la

El 12 de maig passat van difondre la desaparició d'una noia de 16 anys a L'Eliana. El ministeri de l'Interior i l'associació 'SOS Desaparecidos' van compartir la foto per demanar la col·laboració ciutadana. La Guàrdia Civil va iniciar una investigació en sospitar que podria estar retinguda.

Els investigadors van aconseguir arribar fins a la identitat del sospitós, resident a una casa okupa de Nàquera. En veure's perseguit per la policia va alliberar la noia i va intentar amagar que havia estat a casa seva. La seva intenció era fer veure que la víctima s'havia fugat voluntàriament, i havia estat en un altre lloc.

La diferència d'edat entre la víctima i el seu captor és suficient per acusar-lo d'induir a l'abandonament familiar d'una menor d'edat. Això, amb independència que la noia s'escapolís de manera voluntària o no. Però a més, els fets, al llarg del segrest, encara fan més greu la situació.

La hipòtesi de la policia

Creuen que el detingut va subministrar ansiolítics i drogues barrejats amb alcohol a la noia per anul·lar la seva voluntat. L'agressor hauria aprofitat aquesta situació per abusar-ne sexualment de manera reiterada. Els agents van trobar proves de la presència de la víctima en el pis on va estar retinguda.

També hi havia fàrmacs i drogues que suposadament hauria administrat l'agressor a la víctima. La noia té 16 anys, i segons la llei espanyola ja pot donar el consentiment per mantenir relacions sexuals. Tot i això, en haver estat drogada es considera presumpte delicte d'abús sexual.

Imatge d'un guàrdia civil.
La Guàrdia civil investiga els abusos. | Guardia Civil

Més difícil serà demostrar que la menor va estar retinguda en contra de la voluntat. Per ara no ha quedat acreditat que la víctima estigués allà de manera obligada i pogués haver marxat en qualsevol moment. La declaració de la víctima serà fonamental per demostrar si això va ser així.

Violència contra les dones

Amb totes aquestes circumstàncies, el jutjat de guàrdia ha deixat en llibertat el sospitós amb una simple ordre d'allunyament. Això, malgrat la gravetat dels fets i els antecedents del subjecte. De fet, va protagonitzar un incident amenaçant la mare de la menor a la sortida dels jutjats.

Aquest home va estar deu anys a la presó per un crim comès a Còrdova quan tenia 23 anys, l'any 2008. En aquella ocasió va clavar una ganivetada al pit de la seva víctima provocant la seva mort. Pel que sembla, podria patir algun tipus de trastorn mental. D'aquesta manera, ara, haurà de ser avaluat pels forenses.

Espanya viu aquests dies un repunt de la violència de gènere, amb quatre dones mortes a mans d'homes en una setmana. Les autoritats estan preocupades davant aquest augment del masclisme. Les víctimes de la violència de gènere tenen al seu servei el número de telèfon 016, que funciona les 24 hores del dia.