Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge fotogràfic de Mariano García i un edifici bombardejat.

Mariano García, l'espanyol capturat pels russos a la guerra, dona senyals de vida

Mariano va ser arrestat per les tropes russes

Mariano García Calatayud, l'espanyol resident a Ucraïna i arrestat dissabte passat per les tropes russes, torna a estar en llibertat. Les autoritats ucraïneses van confirmar fa unes hores el seu alliberament.

«El conegut voluntari Mario (nom amb què se l'identifica allà) està lliure. Gràcies a tots els que van participar», va escriure al seu mur de Facebook l'activista de Jerson Vitalia Bogdanov. «Els invasors es van veure sorpresos per una trucada des de l'estranger de la Creu Roja i ara Mario està fora de perill», va assenyalar.

Mariano, de 73 anys, és un funcionari jubilat de València. Fa 7 anys va decidir fer les maletes i desplaçar-se a Ucraïna per prestar tasques humanitàries. Un cop allà, va optar per quedar-se i emprendre una nova vida.

En els darrers dies, la seva família i amics van intentar fer tot el possible perquè tornés a Espanya. Però ell no estava disposat a fer-ho. El seu propòsit era continuar a la zona de conflicte, ajudant en tot el possible.

Alguns dels amics a Espanya van ser els encarregats de donar la veu d'alarma. Els havia arribat la informació que la policia russa l'havia arrestat. Es trobava a una manifestació en contra del conflicte.

Mariano García amb armes
Mariano García Calatayud estava disposat a combatre contra les forces de Rússia. | Cedida 

Fins i tot, alguns es posaven en el pitjor i ja creien que no el tornarien a veure mai més. Durant aquest temps, el Ministeri d'Exteriors es va bolcar en la seva cerca i alliberament. Fonts diplomàtiques assenyalaven fa uns dies que «la nostra ambaixada a Kíev estan seguint atentament el cas».

Intentaven investigar «quin era el seu parador per aclarir la situació» i «resten en contacte amb la família», assenyalaven. Els mitjans de comunicació de la regió de Jerson i activistes el presentaven com a voluntari en contra de l'ofensiva russa.

Fonts diplomàtiques havien assenyalat que Mariano García va ser un dels espanyols que va rebutjar ser evacuat. Al començament de la invasió, havien posat a disposició dels ciutadans uns combois per sortir de la zona.

No obstant això, aquest jubilat valencià volia continuar com a voluntari al país. També va mostrar la seva disposició a empunyar una arma si calgués per defensar l'estat que el va acollir.

La seva germana havia parlat amb ell dijous de la setmana passada. Va intentar convèncer-lo perquè retornés a Espanya. «Li vaig dir que vingués, que tornés aquí, que amb el perill que hi ha...», assenyalava.

La resposta que va rebre de la seva part és que «de moment no, que estava ajudant i no pensava marxar», va assegurar a la televisió 'À Punt'.

Mariano García amb soldats
Mariano ja fa anys que és a Ucraïna. | Cedida 

Sent una passió especial per Ucraïna. Sempre recorda que el pare li va ensenyar la necessitat de col·laborar amb els més febles. També té al cap l'exemple de solidaritat que va donar aquest poble acollint milers de nens durant la Guerra Civil espanyola.

Mariano García viu a una de les ciutats controlades per Rússia

Es va donar la casualitat que Mariano García Calatayud viu a Jerson, una de les primeres localitats a caure en mans de Rússia. Igual que passa amb Mariúpol, es troben a la vora de la catàstrofe, sense subministraments i sense aliments.

Mentrestant, la guerra fa un mes que va començar. Les autoritats locals han xifrat en 120 el nombre de nens morts al país a causa de la invasió russa. El nombre de civils que han perdut la vida puja a 700, mentre que els refugiats són 3,5 milions.

Es tracta de l'èxode més gran des de la Segona Guerra Mundial. Tot i les cinc reunions mantingudes entre els representants dels dos estats, el conflicte continua sent molt viu. Les rondes negociadores no han tingut el resultat desitjat.

Per sort, Mariano García ho ha pogut explicar. Però són moltes les persones que han mort en aquest conflicte a Ucraïna.