Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una ciutat d'Ucraïna destrossada.

Ucraïna revela que van morir 300 persones en l'atac al teatre: dones i nens

L'alcalde de Mariúpol ha informat sobre el nombre de víctimes, una dada aportada pels testimonis del bombardeig

Les autoritats de Mariúpol creuen que en l'atac aeri al teatre de la ciutat del 16 de març passat van morir almenys unes 300 persones. Entre ells, famílies amb nens, que s'hi refugiaven dels atacs.

El nombre de víctimes que havia deixat era desconegut fins ara, sobretot perquè és molt difícil obtenir informació sobre el que passa en aquest territori invaït per les tropes russes. Tot i això, l'alcaldia ha dit que unes 350 persones van poder salvar la seva vida.

Fotomuntatge de l'hospital bombardejat a Mariúpol i la dona embarassada ferida
No es coneix encara el nombre exacte de persones que van morir en l'atac. | CatalunyaDiari

Mariúpol informa del nombre de víctimes mortals en l'atac al teatre

L'ajuntament de la ciutat d'Ucraïna ha explicat al compte de Telegram que «els testimonis tenen informació que unes 130 persones van morir al Teatre de Mariúpol com a resultat d'un bombardeig rus. Fins al final no volíem creure en aquest horror. Fins al final, volíem creure que tots hi eren, però els testimonis dels qui eren dins de l'edifici en el moment d'aquest acte terrorista diuen el contrari». 

AFP va contactar amb l'assessor de l'alcalde de Mariúpol, Petro Andrushchenko, que es va negar a fer comentaris, però va afegir que hi hauria, amb molta probabilitat, més informació «aquesta nit».

 

L'edifici, situat al centre de la ciutat, hauria resultat greument danyat pel bombardeig produït el 16 de març. Segons l'ajuntament, l'entrada on es refugiaven dones, nens i ancians havia quedat completament bloquejada pels enderrocs. A més, el rescat s'havia complicat molt pels atacs diaris sobre aquesta ciutat.

Muntatge amb fotos de les runes i uns avions de guerra.
L'atac aeri va destrossar l'edifici de Mariúpol. | CatalunyaDiari


El dia posterior al bombardeig, el 17 de març, l'enviada especial de drets humans d'Ucraïna, Lyudmila Denisova, va explicar que el teatre havia resistit els atacs constants de l'exèrcit de Putin. Però fa una setmana, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va dir que encara «cents» de persones seguien sota la runa del refugi, malgrat haver estat rescatades unes 130.

Les autoritats d'Ucraïna han explicat que al soterrani de l'edifici es refugiaven unes 1.000 o 2.000 persones, però no han pogut saber el nombre exacte que hi havia dins del teatre en el moment exacte de l'atac. És per això que el nombre de persones que puguin trobar-se sepultats pels enderrocs és encara desconegut.

Maxar Technologies, una companyia nord-americana especialitzada en imatges per satèl·lit, va difondre a través de Twitter una foto del teatre feta només dos dies abans del bombardeig rus. A la imatge, es veu escrita a terra amb grans lletres blanques la paraula nens en rus, tant davant com darrere del refugi.

Imatge de la marca que deixa l'exèrcit rus.
L'exèrcit rus arrasa l'est d'Ucraïna. | Forces terrestres de les forces armades d'Ucraïna
 

Les tropes de Putin ja tenen el control sobre Mariúpol

Les tropes russes liderades per Putin ja han pres el control de la part est de Mariúpol, arrasada pels continus atacs. Els aproximadament 10.000 habitants de la zona estan tancats sense accés a aigua, electricitat o subministraments bàsics, com ara medicines o aliments.

Els ucraïnesos han acusat al Ministeri de Defensa rus d'haver atacat el refugi com a provocació, mentre, alhora, Moscou assegura que l'edifici va ser bombardejat perquè a dins s'amagaven combatents.

L'últim informe de l'ajuntament assegura que més de 2.000 civils han estat assassinats a Mariúpol des que va començar la guerra el 24 de febrer passat.

Segons l'OTAN, uns 15.000 soldats de Rússia han mort des de l'inici de la seva invasió. Ucraïna, per la seva banda, ha patit unes 4.000 baixes, segons estima els Estats Units. En total, són 20.000 combatents morts durant aquest mes de guerra.