Els Mossos d'Esquadra ja han posat en marxa el dispositiu per «recuperar l'espai públic» al barri de La Mina de Sant Adrià del Besòs, al Barcelonès, i fer front així al deteriorament de la convivència al carrer arran de l'increment dels narcopisos i dels robatoris violents.
El dispositiu policial estableix controls d'accés i patrulles al barri per part de la Brigada Mòbil, així com un increment de la coordinació entre cossos policials i de les investigacions sobre els focus de delinqüència i drogues.
D'aquesta manera, mentre els punts de control de la BRIMO actuen d'una manera més coercitiva, dues dotacions d'aquesta treballen de manera flexible en torns de matí, tarda i nit, sense un horari fix que permeti a delinqüents i drogodependents saber quan actuaran. Alhora aquests controls compten amb la col·laboració necessària de la Policia Local de Sant Adrià i Badalona, i se centren selectivament a persones amb antecedents i conegudes per les seves activitats delictives.
Pel que fa a la investigació i intel·ligència sobre els focus i origen de la delinqüència i les drogues, els Mossos treballen en tres àmbits diferents: el Territorial, el Regional i el Central, per tal de conèixer els passos més adients per tallar el problema d'arrel; un problema que tanmateix va molt més enllà de l'actuació policial i necessita una col·laboració permanent dels agents socials.
Violència, robatoris, drogues i inseguretat permanent
La creixent sensació d'inseguretat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona té un dels seus principals cavalls de batalla al barri de La Mina, una zona conegudament conflictiva que els darrers mesos havia vist agreujada la seva situació després de les actuacions policials a la capital catalana, especialment pel que fa als narcopisos del Raval. Una inseguretat justificada i palpable ha obligat veïnes i veïns a viure amb por al carrer.
Si les dades generals de delinqüència a La Mina sempre han estat per sobre la mitjana catalana, en l'últim any ha augmentat un 12%; mentre que els delictes contra el patrimoni, especialment els robatoris amb violència, han augmentat un 14%. Tot i això el que més preocupa als veïns de La Mina és l'increment de la presència de drogodependents —presents al carrer les 24 hores del dia—, que per poder comprar heroïna cometen cada cop més furts i robatoris a les botigues i empreses de la zona. Un fet que va acompanyat de la prostitució de toxicòmanes o la permanent presència de xeringues a l'espai públic.
Tot plegat en un context de presència policial que en els darrers anys ha passat de la insuficiència a la urgència, on la plantilla de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la ciutat s'ha mantingut estable des del 2005, sense fer front a l'increment desmesurat de la delinqüència i criminalitat al barri.
En definitiva, un barri de la Mina que necessita, com d'altres punts de Barcelona, un increment de les forces de seguretat permanent a la zona, però sobretot, un pla de xoc social que millori les condicions de vida dels seus residents i els allunyi de l'exclusió social.