Imatge d'un guàrdia civil de trànsit.

Mata un home a Alacant després de portar-lo durant quilòmetres penjant del retrovisor

El detingut, un camioner de 56 anys, intentava evitar que l'assaltant es fiqués a la cabina

La Guàrdia Civil de Trànsit ha detingut a Alacant un camioner per provocar la mort d'un altre home amb el vehicle en marxa. La víctima es volia ficar dins de la seva cabina per la força i es va iniciar una baralla. El camioner detingut va conduir gairebé tres quilòmetres amb el vianant penjat del retrovisor.

El cas que ara surt a la llum va tenir lloc el 3 de juny passat. A les 05.48 hores del matí, diversos testimonis van alertar a emergències de la presència d'un home greument ferit a la calçada. Tot apuntava que un vianant havia estat atropellat, però faltava saber qui i com.

El 112 va mobilitzar una dotació de la Guàrdia Civil, els agents de la qual van observar una marca de frenada al lloc dels fets. La frenada s'havia produït pocs minuts abans. A partir d'aquí van establir com a principal hipòtesi un atropellament mortal amb un conductor que havia fugit i van començar una investigació.

Una investigació complicada

El succés va tenir lloc a la sortida de la A-31 cap a Las Salinetas, a l'alçada del municipi de Petrer. El conductor havia fugit deixant la persona ferida de gravetat de nit i en una zona sense il·luminació. La víctima encara va ser traslladada amb vida a l'Hospital General Universitari d'Alacant.

Camions autopista buida
Un camioner, el protagonista d'aquest succés. | Pixabay
 

Va morir l'endemà del dia dels fets a conseqüència de les greus lesions que presentava. Mentrestant, la policia buscava l'autor dels fets, però no tenien cap pista fiable ni les dades del vehicle. L'únic que sabien era que era un vehicle de grans dimensions, com un camió.

La investigació els va portar fins a una empresa de transports, i aquesta, fins a un camioner de 56 anys. El 10 de juny passat, set dies després del succés, aquest transportista va ser detingut com a presumpte autor dels fets. Li atribueixen un presumpte delicte d'homicidi i un altre, d'omissió d'auxili.

El que se sap fins ara

La Guàrdia Civil va iniciar una complexa investigació, a través de la qual han establert una hipòtesi principal. El camioner estava descansant amb el vehicle parat al quilòmetre 201,900 de l'A.31. De sobte es va veure sorprès per un home que es volia ficar a la cabina del camió.

Aleshores es va iniciar un forcejament i, per evitar que l'assaltant es fiqués el camió, el xofer va iniciar la marxa en sentit a Alacant. El vianant es va enganxar des de l'exterior al mirall retrovisor, del qual va quedar penjant amb el vehicle en marxa. Mentrestant, seguia amb la intenció d'entrar a la cabina.

El camioner va conduir durant gairebé 3 quilòmetres a uns 100 quilòmetres per hora amb l'home enganxat al retrovisor. Tot seguit, va sortir per la via de servei i va frenar de forma brusca, de manera que la víctima va caure violentament a terra. Aquesta caiguda va ser la que li va causar les lesions mortals.

D'un a quatre anys de presó

El Grup de Recerca i Anàlisi de Trànsit de la Guàrdia Civil va aconseguir aclarir la veritat gràcies a un treball meticulós. El 10 de juny van procedir a la detenció del xofer, a qui acusen d'homicidi imprudent i d'omissió d'auxili. La víctima és un espanyol de 40 anys.

Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil va aconseguir detenir al camioner. | Guàrdia Civil
 

Els agents saben que el camioner i l'assaltant no es coneixien prèviament, però no coneixen el motiu de l'assalt. Després de rebre les diligències, el jutjat d'instrucció ha decretat llibertat amb càrrecs per al detingut. Segons el Codi Penal, s'enfronta a penes d'un a quatre anys de presó.

L'omissió d'auxili podria augmentar la pena de sis mesos a quatre anys. A més, s'enfronta a la privació del permís de conduir per un període d'1 a 6 anys. Caldrà veure quina estratègia planteja la defensa, ja que el camioner pot al·legar que va veure amenaçada la seva integritat.