Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imartge d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles

Acaben amb la vida d'un home al mig del carrer al Baix Llobregat

Els fets s'han produït pels volts de les cinc de la matinada i l'arrestat té 43 anys
Imartge d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles
Imatge d'arxiu d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles. | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort violenta d'un home a Olesa de Montserrat, a la comarca del Baix Llobregat. Els fets s'han produït pels volts de les cinc de la matinada al carrer del Progrés de la localitat. Amb la col·laboració de la Policia Local d'Olesa, els agents de Seguretat Ciutadana de Martorell han arrestat un altre home de 43 anys com a presumpte autor de la mort. Ara és la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Metropolitana Nord qui s'ha fet càrrec de la investigació.

Els Mossos treballen per conèixer el grau de vulnerabilitat de les persones afectades abans d'actuar en desnonaments

En un altre ordre de coses, però encara en relació amb la policia catalana, els Mossos d'Esquadra avancen en l'elaboració i implementació del protocol que ha de servir per conèixer el grau de vulnerabilitat de les persones afectades abans d'actuar en els desnonaments per ordre judicial. El comissari portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha avançat en una entrevista a l'ACN que ja s'apliquen alguns elements d'aquest protocol que tenen a veure amb la fase interna d'organització dels agents de mediació, territorials i d'ordre públic. Manca encara concretar com s'establirà la recollida d'informació dels jutjats i els serveis socials municipals i de la Generalitat per conèixer els detalls de cada cas. «Encara s'estan acabant de tractar aquests dies», ha explicat el portaveu.

«Nosaltres fins ara disposem de la petició que ens arriba a través de la judicatura, els jutjats d'instrucció de Barcelona i altres municipis, amb una adreça, uns noms de persones a desnonar i poca informació més», ha explicat Molinero. L'objectiu d'aquest protocol és «poder treballar amb molta més informació qualitativa» per tal de poder «adaptar els recursos operatius necessaris per poder fer front a l'actuació policial que es deriva d'un manament judicial». El protocol, que es va començar a treballar a finals del 2020, «no està tancat ni implementat al 100%», però les «fases inicials» que tenen a veure amb l'organització interna ja s'estan aplicant. «Això és molt més fàcil de coordinar perquè només depèn de nosaltres i ja estem treballant amb aquest format», ha destacat Molinero.

«No anem als desnonaments per iniciativa pròpia, sempre hi anem perquè hi ha un requeriment judicial», ha insistit el portaveu dels Mossos. Per això, conèixer millor cada cas pot ajudar a «actuar de forma diferent en cada cas» i «dur a terme el desnonament amb el nombre més gran possible de garanties, tant per a les persones que s'han de desnonar com pels agents policials», ha exposat. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va dir el 20 de desembre del 2020 al Parlament que perquè hi hagués una millor coordinació entre les administracions locals, serveis socials i cossos policials en els desnonaments ja havien demanat entrar en el Protocol d'execució de les diligències de llançaments als partits judicials, tant a Barcelona com a Catalunya.