Onada de robatoris a habitatges i comerços del Gironès amb una quarantena de casos. Sobretot, concentrats en dues setmanes de novembre. Els Mossos creuen que al seu darrere hi ha dos grups especialitzats, el més prolífic dels quals ha entrat a cases de Llambilles, Fornells de la Selva, Quart, Sant Julià de Ramis i Girona. Són entre tres i quatre delinqüents itinerants de l'Europa de l'Est, que actuaven sempre entre les sis i les nou del vespre i cometien els robatoris amb molta rapidesa. Per aturar-los, els Mossos han hagut d'emboscar agents de paisà, perquè els lladres arribaven als habitatges a través del bosc.
L'operatiu específic va permetre capturar un dels delinqüents, que acumula fins a 22 antecedents, el 28 de novembre passat. Des d'aleshores no hi ha hagut cap més robatori i els Mossos creuen que han aconseguit aturar la banda. En paral·lel, la policia també s'enfronta a un degoteig d'assalts a establiments; aquests, comesos per un altre grup. Han actuat a l'estanc de Llambilles, a un bar de Fornells (d'on es van endur un botí de 20.000 euros) o a un concessionari del polígon.
La xifra de robatoris es va disparar aquest novembre
L'increment de robatoris a la zona ha posat en alerta tant els municipis com els Mossos d'Esquadra. I de fet, al vespre, la policia manté controls a diverses carreteres, en el marc del dispositiu específic que es va muntar per frenar-los. Les alarmes van saltar aquest novembre, quan es va disparar la xifra de robatoris en habitatges. En tan sols dues setmanes, se'n van comptabilitzar fins a 34. Sobretot a Llambilles, Fornells de la Selva i els barris de Palau i Montilivi de Girona. Però també a Quart i també a Sant Julià de Ramis.
El cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domènech, explica que els cometia un grup itinerant altament especialitzat que procedeix de l'àrea de Barcelona. El formen entre tres i quatre membres, tots de l'Europa de l'Est, amb un mateix modus operandi. «Sempre actuaven entre les sis i les nou del vespre, en cases unifamiliars d'urbanitzacions que estiguin properes a bosc», precisa l'inspector.
A més, a diferència d'altres bandes, que arriben en cotxe fins al lloc, aquesta es caracteritzava per deixar el vehicle lluny dels seus objectius. Sobretot, per burlar les càmeres de seguretat –en cas que n'hi hagués- i evitar que els llegissin la matrícula del cotxe. Arribaven als domicilisbosc a través, grimpaven per la façana fins al primer pis, forçaven alguna obertura i, un cop a dins, actuaven amb rapidesa.
Encara que saltés l'alarma, els lladres sabien que disposaven d'uns minuts abans no arribés la policia. Per això, el seu objectiu eren, sobretot, joies, diners i petits objectes de valor. «Per poder-los frenar, ens hem hagut d'adaptar a aquesta modalitat; per això, en paral·lel als controls, hem emboscat un número molt elevat d'agents de paisà», explica l'inspector i cap de l'ABP.
El noi detingut acumula fins a 22 antecedents
La pressió policial ha aconseguit, de moment, frenar l'allau de robatoris a habitatges. El passat 28 de novembre, a la zona de Palau, els Mossos van atrapar un dels integrants de la banda. És un albanokosovar que acumula fins a 22 antecedents. No només comesos a comarques gironines, sinó arreu de Catalunya (d'aquí que els Mossos parlin que el grup té una elevada mobilitat).
Després de passar a disposició judicial, el delinqüent va quedar en llibertat provisional. I a partir d'aquí s'ha fet fonedís, perquè com concreta Domènech, l'adreça que va donar a la policia és la d'un domicili fals. Això sí, després d'arrestar-lo, des de llavors no hi ha hagut més robatoris en habitatges de la zona. «Creiem que hem aconseguit dissuadir-los», explica l'inspector dels Mossos.