Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Miguel Carcaño i Antonio del Castillo

Miguel Carcaño trenca el silenci: «S'ha acabat dir mentides»

Surt a la llum la carta que va enviar als pares de Marta del Castillo per a dir la veritat i col·laborar amb la justícia

S'ha publicat la carta en què Miguel Carcaño trenca el silenci i revela la seva veritat sobre el cas Marta del Castillo. Es tracta d'una missiva amb data 2 d'agost del 2020 dirigida a l'advocada de la família de Marta, Immaculada Torres Moreno. «S'ha acabat dir mentides per a culpar el meu germà», diu l'escrit.

Miguel Carcaño, pres a la presó d'Herrera de la Mancha per l'assassinat de Marta del Castillo, reivindica la veracitat de la seva última versió. Hi incrimina el seu germà, Francisco Javier, a qui culpa d'haver matat la jove sevillana donant-li diversos cops amb la culata d'una pistola.

Al llarg de quatre folis manuscrits, es ratifica a la setena versió, oferta el 2013. «Jo només puc explicar el que realment sé, de la resta només el meu germà en té les respostes», assegura. Segons el que diu al text, totes les versions anteriors van ser per a encobrir el seu germà.

La veritat de Miguel Carcaño

La jutgessa d'instrucció ja disposa de la carta, que ha estat incorporada a la investigació. En aquesta missiva, Miguel diu que vol continuar col·laborant per a aclarir els fets ocorreguts el 24 de gener de 2009 al carrer León XIII de Sevilla. «Estic content i esperançat que tot això pugui servir per a demostrar el que realment va passar», va escriure.

Captura de la carta manuscrita de Miguel Carcaño
Carta manuscrita de Miguel Carcaño als pares de Marta | Diario de Sevilla

«Sobretot, per a poder trobar el cos de la Marta», afegeix. Amb aquesta carta es ratifica en l'última versió que va donar, que segons afirma «és la veritat del que va passar aquella nit». Pel que ell diu, les proves presentades per la família de Marta, els documents sobre la hipoteca del pis de León XIII, «confirmen una mica més la veritat».

Cal recordar que el motiu de la baralla entre els dos germans van ser els diners de la hipoteca del pis. «Només espero el dia que es pugui demostrar completament que tot el que hem dit és veritat», escriu Carcaño. Segons ell, s'estava barallant amb el seu germà, i quan Marta hi va voler intervenir, va rebre un cop al cap.

Acusa directament el seu germà

«El meu germà es gira i la colpeja al cap amb la culata d'una pistola. Cau a terra, a la meva habitació, jo em quedo al passadís i, mentrestant, el meu germà se'n va a la sala i fa una trucada», explica. En aquell moment, diu, va arribar Cuco, que va veure el cos de Marta a terra, i el seu germà «va arrencar a córrer i se'n va anar de casa».

Primer pla del personatge
Marta del Castillo està desapareguda des del 24 de gener del 2009 | cedida

Reconeix que van utilitzar la cadira de rodes per a treure el cos del pis i que el van poar al cotxe de l'exdona de Francisco Javier. Afirma que el van traslladar fins a la finca de la Majaloba, a la Rinconada, zona on s'ha buscat el cos de Marta diverses vegades i de manera exhaustiva i mai no ha aparegut.

Carcaño indica que «ni ara ni abans» pot precisar la distància que hi ha entre la carretera i el camí on van enterrar el cos. També afirma que l'endemà van tornar amb el cotxe a la zona, «i des de llavors no sé res més del parador». Es mostra disposat a col·laborar per a trobar el cos.

Detalla com van treure el cos

A la carta aporta més detalls sobre com van treure el cos de Marta: «la meva germana va trucar al timbre del carrer i va xiular” perquè sortissin amb el cos a la cadira de rodes. El van portar al cotxe, que era a la cantonada del carrer. Quan van tornar per a deixar la cadira es va creuar amb un veí, que després va oferir un testimoni crucial.

Muntatge amb fotos de la morta i el sospitós
Miguel Carcaño té la clau per a trobar Marta del Castillo | La Noticia Digital

El cotxe de la Rosa, la germana de Miguel, portava el cos de Marta, i Miguel Carcaño anava darrere amb la moto. En aquest punt assegura que és incapaç de precisar el temps i la distància que van recórrer. Després, diu, no ha sabut res més sobre el parador de la sevillana desapareguda.

La investigació pels documents falsos de la concessió de la hipoteca, que va treure a la llum la família de Marta, està arxivada provisionalment. La família va recórrer i va demanar que es permeti a la policia seguir investigant. Creuen que és la clau per a saber la veritat del que va passar aquella nit a casa de Miguel.

El pare de Marta, Antonio del Castillo, creu que Miguel Carcaño diu la veritat i que ha estat tot aquest temps encobrint el seu germà. Tot i això, la Fiscalia de Sevilla creu que la credibilitat de Miguel «és nul·la» i que el seu objectiu és «autoexculpar-se i aconseguir que es revisi la sentència». La decisió ara està en mans de l'Audiència.

Disposat a col·laborar amb la justícia

La carta s'ha fet pública just quan s'ha sabut que Miguel Carcaño ha estat citat com a testimoni al judici de Cuco i la seva mare per haver mentit. L'assassí confés de Marta del Castillo haurà de declarar al judici, que començarà el 26 de maig del 2022 i serà una nova oportunitat perquè ajudi a resoldre el cas.

A la carta remesa als pares de Marta l'agost de l'any passat, es mostra «disposat a col·laborar en tot el que pugui per a aclarir la veritat del que va passar». Fins i tot accepta que revisin el seu telèfon mòbil i l'utilitzin com a peça clau de la investigació. Els pares de Marta confien que aviat se sabrà la veritat.