Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pilar Fernández

Pilar, l'espanyola que morirà amb un missatge per a tots

Pilar Fernández, asturiana de 64 anys, relata com afronta el càncer de mama metastàtic que pateix

Pilar Fernández, asturiana de 64 anys, pateix per tercera vegada un càncer de mama i aquest serà l'últim perquè és metastàtic. Fa cinc anys que la van diagnosticar de càncer, ha passat per diverses teràpies i no es cansa de lluitar fins a l'últim minut de la seva vida.

El seu objectiu és l'avanç en la investigació, l'accés a tractaments i la visibilitat. Pilar i les 800 dones que segueixen a l'organització que presideixen, l'Associació Càncer de Mama Metastàtic, sempre fan servir paraules senzilles per parlar de el càncer.

«Quan es parla que s'ha de lluitar molt, ens fa mal. Sentim com si ens diguessin que no ens hem esforçat prou. Com si no haguéssim lluitat i se'ns hagués reproduït...», exposa Pilar a 'Nius'.

Revela també que aquest cop, el tercer, està lluitant més que mai tot i saber que es pot morir aviat. «La meva veritable lluita és ara», explica. Quan recorda les companyes que han patit el mateix i no ho han aconseguit o que la supervivència mitjana d'un càncer de mama metastàtic és de 2 a 5 anys, s'ensorra. 

 

«Ens morirem, però seure a esperar la mort amb 30 o 40 anys és lamentable"

«És incurable, no hi ha més, la nostra supervivència depèn de les línies de tractament que existeixen. Quan s'esgoten perquè ens fem resistents a elles... Llavors ja no hi ha més», diu.

«Sí, ens morirem tots, però seure a esperar la mort amb 28, 30 o 40 anys és lamentable». Així de contundent parla Pilar, que demana més investigació per a aquest tipus de càncer.

Al seu torn, no li agrada el rosa «perquè es ven el càncer de mama edulcorat, històries de positivitat. Però el nostre és el càncer lleig, som les que moren. Em fa mal quan la gent s'assabenta que tens càncer de mama i et diuen que el teu es cura, ja que un 20% no ens curarem mai».

Per això, grup de dones van decidir iniciar la seva pròpia associació perquè no se sentien identificades amb cap. «El càncer mata. El que tinc, a una persona cada 90 minuts, així que no diguin que el càncer no és rosa, que no tots tenen final feliç».

El 2019 van morir 6.621 dones per càncer de mama, un 90% en fase avançada

Al nostre país, el càncer de mama metastàtic és la primera causa de mort en dones de 35 a 50 anys. El pateixen un 20% de les dones que tenen càncer de mama. Així les coses, 2 de cada 10 dones malaltes amb tumors de mama tenen metàstasi i poden morir de forma prematura.

L'any 2019, es va diagnosticar 33.307 persones amb càncer de mama, segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) i l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

D'aquestes, 6.621 van morir i en un 90% de casos en fase avançada. Després de verificar la metàstasi, la mitjana de vida de la malalta és entre 2 i 5 anys, ja que aquest càncer no té cura.

La lluita de les dones que pateixen càncer de mama metastàtic és diària. Pilar explica com intenten treure força de tot arreu, sobretot per l'enuig amb la malaltia.

«De les ganes de viure, però sobretot de la ràbia. Cada pèrdua d'una companya és un dolor. Elles sí que tenen històries de superació, caiem com mosques i ens seguim aixecant per portar als nostres fills a l'escola, somrient a la vida», valora Pilar.

No pot fer res per salvar-se la vida, però té un últim desig: la cronificació del càncer de mama metastàtic. «Que no tinguem el temps comptat, 5 o 6 anys, ja està».