Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de José Antonio Álvarez i la seva Verge

Mor amb 30 anys José Antonio, ànima de la Setmana Santa: «una pèrdua irreparable»

L'escultor i pintor de Còrdova era autor de la imatge de la Verge de la Regla

L'escultor i pintor de Còrdova José Antonio Álvarez Unquiles ha mort als 30 anys, víctima d'una malaltia cruel. Així ho ha informat la confraria Nuestro Padre Jesús de la Salud, de Puerta Nueva (Còrdova), a través d'un missatge a les xarxes socials.

«És una pèrdua irreparable que mai no podrem oblidar mai i quedarà marcada en els nostres cors i en la història de la nostra confraria». Molt afectats per la seva pèrdua, amb aquestes paraules acomiaden l'ànima de la Setmana Santa de Còrdova. Entre altres èxits, Álvarez Unquiles era autor de la Verge de la Regla.

La figura de la Verge de la Regla va ser beneïda fa tres anys a la parròquia del Carmen. El jove artista també es dedicava a la pintura i havia elaborat diversos cartells confrares a diferents punts d'Andalusia. Amb ell desapareix un artista fonamental per a la tradició santa a la ciutat de Còrdova.

L'herència que deixa

José Antonio Álvarez Unquiles ha mort als 30 anys a la seva Còrdova natal, envoltat dels seus. Es va formar com a artista a l'escola d'art Mateo Inurria, on va aconseguir un gran domini de l'escultura i la pintura. El 2019, gairebé sense experiència, va rebre el gran encàrrec de la seva vida.

José Antonio Álvarez Unquiles dona la mà a un home
José Antonio amb un membre de la confraria de la Salud, Rafa Cano. | Salud Puerta Nueva

La protoconfraria de la Salud de Puerta Nueva li va encarregar la confecció de la seva imatge titular, Maria Santíssima de la Regla. El seu treball va reflectir perfectament l'esperit que cercava l'entitat i la seva imatge va ser beneïda el novembre del mateix any, en un dia molt especial per al pintor.

«Veure una imatge meva en una església de Còrdova és un somni complert», va reconèixer en aquell moment. Ell mateix va explicar que era la primera vegada que feia una cosa així, però que sempre va tenir la sensació que sortiria bé. «Des que van veure com anava el cap i tot el procés, estaven contents amb mi», va afegir.

Tenia molts projectes al cap

«Amb gran pesar informem de la mort del nostre germà José Antonio Álvarez Unquiles, el jove escultor que va tallar la nostra titular Maria Santíssima de la Regla. El nostre condol més sincer a familiars i amics. Que descansi en pau i brilli per a tu la llum perpètua», va comunicar la corporació.

Després d'haver realitzat la figura de la Mare de Déu de la Regla, José Antonio es va mostrar feliç i amb ganes d'emprendre nous projectes. Tot i això, la malaltia i la mort s'han interposat en el seu camí. Tenia un futur brillant i amb la seva mort la ciutat de Còrdova perd un referent.

Cara de la Verge de la Regla de Còrdova
La Verge de la Regla de Còrdova és una obra de José Antonio. | Catalunya Diari

Aquest matí s'ha celebrat el funeral per la seva ànima a la parròquia del Carme, davant la seva Mare de Déu de la Regla. Ha estat l'últim homenatge per a un escultor únic que als 30 anys deixa una herència inoblidable. Tots el recordaran cada vegada que aixequin la mirada cap a la seva imatge de la Mare de Déu.

Li va quedar un somni per complir

La seva Verge de la Regla va ser admirada a tot Andalusia i va començar a rebre encàrrecs d'altres confraries. Tanmateix, li va quedar un somni per complir, veure la seva imatge al carrer durant els passos de Setmana Santa. «Per veure-la al carrer queden alguns anys i això sí que seria complir el meu somni de petit», va assegurar.

L'obra de José Antonio és una Verge Dolorosa que mostra el moment en què Maria assumeix la realitat que espera el seu fill. La Verge apareix amb la mirada trista i ajupida, amb l'aspecte afligit. Destaca l'expressivitat de la seva cara, que transmet un dolor intens.