Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El cantant mexicà Armando Manzanero durant la presentació del disc 'Ni antes ni después'

Mor de coronavirus un mite de la música

Grans representants de la música internacional han mostrat públicament les seves condolences
El cantant mexicà Armando Manzanero durant la presentació del disc 'Ni antes ni después'
El cantant mexicà Armando Manzanero ha mort de Covid als 85 anys | Gtres

El coronavirus continua emportant-se vides després de nou mesos de pandèmia, i entre aquestes vides també estan les de multitud de persones que, d'una forma o una altra, han fet història. 

Aquest és el cas d'Armando Manzanero, un gran de la música mundial que ha mort als seus 85 anys dues setmanes després de ser hospitalitzat per Covid-19. El cantant i compositor mexicà va ser ingressat el passat 17 de desembre, després de donar positiu en el test diagnòstic i que el seu estat de salut s'agreugés. Feia pocs dies havia inaugurat el Museu Casa Manzanero a la ciutat de Mèrida (Mèxic), la seva ciutat natal, fet que li va donar molta alegria després d'una llarga carrera dedicada a la seva passió: la música.

Després de ser ingressat, el seu estat va començar a millorar, però li van quedar seqüeles que han acabat costant-li la vida. La seva filla petita va dir davant els mitjans que «El meu pare és un guerrer, els metges han dit que faran el possible per a tirar-lo endavant d'aquesta malaltia». Malgrat la seva millora, els seus ronyons havien quedat afectats i el tractament va començar a complicar-se. Finalment ha estat una aturada cardíaca el que ha posat fi a la seva vida, després de quedar molt afeblit per la Covid-19.

Una llarga trajectòria en el món de la música

Encara que no gaire conegut pel seu nom a nivell internacional -almenys fora del món de la música-, Armando Manzanero era un dels grans des de fa moltes dècades, ja que alguns dels èxits més imperibles de les últimes sis dècades van sortir de les seves mans. 

Amb només 15 anys, Manzanero ja va començar a desenvolupar els seus primers passos en la indústria musical, i amb només 21 va entrar a treballar en la seu mexicana de CBS Internacional, arribant a treballar amb els primers pesos pesants de la música. 

En 1965, amb 30 anys, va guanyar el Festival de la Cançó de Miami i dos anys després va publicar el seu primer disc, 'Mi primera grabación'. A aquest li van seguir diversos discos i cançons, però les seves contribucions a la música no es van quedar en els seus propis temes, sinó que també va escriure per a cantants com Luis Miguel, Elvis Presley i Frank Sinatra. 

Entre els seus principals premis es troben el Grammy Llatí que va guanyar en 2001 amb el seu propi disc 'Duetos', i en el 2014 va ser el primer mexicà que va guanyar un Grammy a tota la seva carrera artística. A més, aquest 2020 ha rebut un homenatge per la seva llarga trajectòria en els Grammy Llatins i fa uns mesos va rebre el Premi Billboard a la seva trajectòria, un dels majors premis de la indústria musical americana.

El món plora la seva pèrdua

El món de la música plora la seva pèrdua, que s'uneix a la de tantes persones que s'han anat pel Covid-19 aquest 2020. Des d'Espanya, artistes de la talla d'Alejandro Sanz han publicat en les seves xarxes socials diversos missatges en homenatge i comiat d'Armando Manzanero


La mateixa Acadèmia dels premis Grammy ha recordat a Armando Manzanero i el Premi a l'Excel·lència Musical que va rebre en vida, així com la gran relació que va mantenir el músic amb l'Acadèmia. 

La seva mort ha arribat també a les més altes estades polítiques del país mexicà, amb el seu president, Andrés Manuel López Obrador, enviant un missatge de condolença a la premsa aquest mateix matí: «Armando era un home sensible, un home del poble. Per això, lamento molt la seva defunció, a més un gran compositor. També representant d'autors i de compositors de Mèxic. Enviem als seus familiars, als seus amics, als artistes, a tots».