Primer pla de les mans d'un infermer administrant un medicament a un pacient

Mor per covid-19 i descobreixen que estava infectada de dues variants a la vegada

Es tracta d'una dona que va morir al març d'aquest any

Malgrat que ja portem més d'un any de pandèmia, encara hi ha coses del coronavirus que se'ns escapen. Els experts han avançat molt en les investigacions, però encara hi ha coses que es desconeixen. És per això que se segueixen donant situacions i casos que encara sorprenen, tant a la població com als mateixos experts.

Així ha succeït, per exemple, amb casos en què persones joves han passat el virus amb símptomes molt greus o que fins i tot han arribat a morir. També passa amb els contagis, quan, per exemple, membres d'una mateixa família es contagien i altres no, convivint junts.

L'últim d'aquests casos peculiars ha estat el d'una dona que va morir per covid-19 i que ara s'ha descobert que s'havia contagiat de dues variants diferents. Ho han descobert investigadors de l'hospital Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLVZ) d'Alost, a nord de Bèlgica.

Així doncs, els fets van ocórrer a Bèlgica fa uns mesos. De fet, la mort de la dona va ser al març d'aquest 2021. En un primer moment, semblava que era una infecció normal per coronavirus. La dona, que tenia 90 anys i encara no s'havia vacunat, va ingressar a l'hospital.

Va donar positiu en la prova del coronavirus, encara que no semblava tenir símptomes greus. No obstant això, per la seva edat avançada, la van ingressar a un centre hospitalari. Segons s'ha pogut saber, els nivells d'oxigen de la dona eren bons quan va entrar a l'hospital. El que va sorprendre és que, molt ràpidament, va anar a pitjor.

En només cinc dies es va deteriorar molt i, per desgràcia, el seu organisme no ho va suportar i va acabar morint. En tractar-se d'un cas una mica estrany, després d'haver mort, a la dona se li van fer certes proves per a esbrinar una mica més el que havia passat. Així doncs, els investigadors es van posar mans a l'obra i ha estat ara que han pogut treure la conclusió més clara. La dona estava infectada de dues variants alhora.

Un cas molt poc comú

«Es tracta d'un dels primers casos documentats de coinfecció amb dues variants preocupants de SARS-CoV-2», ha confessat la biòloga molecular Anne Vankeerberghen. És l'autora de l'estudi que ara s'ha publicat amb tota aquesta informació sobre el cas de la dona morta.

A la conclusió final es diu que la dona presentava a l'organisme dues variants diferents de la covid-19. S'havia contagiat de l'alfa i de la beta. 

Quina seria l'explicació a això? Doncs que la dona es podria haver infectat dues vegades, de dues persones diferents, i tindria els dos virus. «En aquell moment les dues variants circulaven per Bèlgica, així que és probable que la dona es coinfectés de dos virus de dues persones diferents», afirma l'experta.

Tot i haver-se descobert aquesta dada concreta, la veritat és que, tal com s'explica en l'estudi, hi ha altres dades que no s'han pogut esbrinar. Per exemple, la investigadora afirma que és «difícil» saber si el fet d'haver-se infectat de dues variants alhora hauria influït en l'estat de la dona.

És a dir, no s'ha pogut comprovar si el seu estat de salut va empitjorar tan ràpid per culpa de la infecció dels dos virus a la vegada. A més, s'ha afirmat que ja s'haurien produït altres casos similars a aquest, d'infeccions amb dues variants. El que passa, segons la biòloga, és que aquest fenomen «probablement estigui subestimat».