Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Metges i una vespa

Mor una dona a tocar de Catalunya per la picadura d'una vespa

La dona estava menjant a la terrassa d'un restaurant quan va ser atacada per l'insecte

Una dona de 67 anys ha mort a Teulada-Moraira, Alacant, després de rebre la picada d'una vespa mentre era a un restaurant. Encara que va ser atesa immediatament, els serveis d'emergència no van poder fer res per salvar-li la vida. Havia patit un xoc anafilàctic i, en qüestió de minuts, va morir.

La dona va tenir una reacció al·lèrgica a la picada de la vespa

Amb les altes temperatures i el bon temps, les vespes comencen a campar a gust. Atretes per l'aigua o pels aliments, aquests insectes són habituals a qualsevol zona del nostre país.

Si bé no representen un perill greu com les abelles, la picada pot provocar al·lèrgia en un determinat número de persones. La reacció a la seva picada és força molesta, però per a algunes persones pot ser letal.

Una vespa sobre una flor
Les picades de vespa poden provocar reaccions greus.   | CANVA

Aquest ha estat el cas d'una dona britànica de 67 anys que estava gaudint d'un dinar a un restaurant de Teulada-Moraira a Alacant. Cap a les 14:00 hores, va tenir lloc el tràgic contratemps que va acabar amb la vida de la dona.

Tot just haver estat picada per una vespa, va començar a sentir-se malament i ràpidament van cridar a emergències. El Centre d´Informació i Coordinació d´Urgències (CICU) va fer arribar fins a l'establiment una unitat del SAMU perquè l'atengués al moment.

Una UVI mòbil del SUMMA 112 de la Comunitat de Madrid.
Els serveis d'emergències van atendre la dona, però va morir a causa d'un xoc anafilàctic.   | GTRES

Un cop allà, l'equip mèdic va procedir a fer a la dona les maniobres de reanimació cardiopulmonar. Es trobava inconscient i no hi havia temps a perdre. Malauradament, per molt que s'hi van esforçar, la dona havia patit un xoc anafilàctic que va acabar amb la seva vida en minuts.

Els presents al restaurant on es van produir els fets van quedar commocionats pel que va passar. Quan la Guàrdia Civil va anar a l'establiment, la dona ja estava sent atesa a la terrassa pels serveis d'emergència.

Un cop pujada a l'ambulància, el seu cor va deixar de bategar i el metge va certificar la seva mort a les 15.00 hores, una hora després.

Els símptomes d'un xoc anafilàctic

Cada cop hi ha més persones que pateixen algun tipus d'al·lèrgia. Una de les més comunes és al pol·len, però també n'hi ha d'alimentàries o a picades. En general, la reacció es limita a afeccions a la pell com vermellors o inflor.

No obstant això, hi ha un risc de patir un xoc anafilàctic. Els experts afirmen que, en el cas de les picades d'abella o de vespa, la mort no es produeix amb la primera picada. Cal haver-ne tingut més d'una perquè la reacció sigui letal.

Picada de vespa
Les picades d'abella i de vespa poden provocar reaccions al·lèrgiques.   | CANVA

Per saber si estem davant d'una reacció anafilàctica, hem de parar atenció als símptomes. Picor, vermellor, nàusees, dolor abdominal, vòmits o dificultat per respirar són els més comuns.

Un quadre semblant ens ha de fer reaccionar amb rapidesa i demanar ajuda immediatament, ja que els casos greus poden ser mortals. La solució per aturar la situació passa per administrar adrenalina.

Les picades d'abella i de vespes es troben a les causes més freqüents d'anafilàxia, seguides de la ingesta d'alguns aliments o medicaments.

Reacció al·lèrgica
Davant d'una reacció al·lèrgica, s'ha d'actuar ràpidament.   | CANVA

Amb la mort de la dona britànica, el País Valencià registra nou víctimes mortals per picada de vespa i abella des del 1999. Encara que la majoria es tracta de pagesos, fa un any un home va perdre la vida després d'empassar-se una abella mentre muntava en bici. El va picar a la gola i li va provocar una parada cardiorespiratòria.

Sens dubte, són insectes que és millor evitar i, sobretot, vigilar que a les zones per on passem no es trobin bresques. Tant les abelles com les vespes ataquen en el precís moment en què se senten en perill o amenaçades.