Muntatge d'una foto de l'avinguda on van ser atropellades Nieves i Mariluz i una d'uns agents de policia

Nieves i Mariluz, mortes mentre passejaven juntes: beguda i sense carnet

Les dues dones, de 72 i 79 anys, van ser atropellades per una conductora que anava èbria i no tenia carnet

Nieves tenia 79 anys i Mariluz, 72. Totes dues havien perdut el marit feia poc i s'havien fet molt amigues. Cada tarda sortien a passejar pel barri de Sanchinarro, a Madrid. I aquest diumenge, la mort les va sorprendre de quan van ser brutalment atropellades.

Un BMW conduït per una dona que anava beguda i sense carnet les va atropellar, i van morir de manera instantània. L'autora de l'atropellament, que duplicava la taxa d'alcoholèmia permesa, va ser detinguda i posada a disposició judicial. Tot i la petició de la Fiscalia, el jutge l'ha deixat en llibertat provisional.

Li imputa delictes d'homicidi imprudent, conducció sota els efectes de l'alcohol i conducció sense permís. També investiguen l'home que anava de copilot i que va deixar conduir la dona. Mentrestant, a Sanchinarro regna el dolor per la pèrdua de dues veïnes molt conegudes i estimades.

Així va passar tot

Nieves i Mariluz eren veïnes de la Virgen del Cortijo i participaven a les activitats de l'associació de veïns. Les dues eren vídues i havien trobat refugi a les activitats del barri i als passejos que feien cada dia. Diumenge van sortir per a fer una marxa de dues hores per les avingudes de Sanchinarro.

Serveis d'emergència al lloc dels fets
Serveis d'emergència al lloc dels fets | Agències

A les 18.30 hores, mentre eren a la mitjana per a creuar una avinguda, un cotxe se'ls va tirar a sobre. Era un BMW que va sortir de la rotonda a tota velocitat i després de fer una frenada va envair la mitjana i va atropellar les dues dones. La conductora anava tan ràpid que va arrencar un piló retràctil i el quadre elèctric del semàfor.

En aquesta àrea residencial no es poden superar els 30 quilòmetres per hora, però les avingudes amples conviden a trepitjar l'accelerador. Ningú fa cas de les indicacions, i aquest any ja hi ha hagut 42 accidents. Les dues dones van morir a l'acte, i una va sortir disparada 20 metres.

Volien canviar-se el lloc

La policia municipal va detenir l'autora de l'atropellament, una dona de 30 anys que duplicava la taxa d'alcoholèmia. Va haver de ser traslladada a l'hospital per una crisi nerviosa, i no li van poder practicar la segona prova. La policia també va detenir la seva parella, un home de 42 anys que anava de copilot.

 

Venien d'un dinar, i al seient posterior del cotxe hi viatjava el fill de l'home, de 12 anys. Segons diversos testimonis, la dona es va voler intercanviar el lloc amb la seva parella després de l'accident. Ara investiguen si l'home va cometre un delicte en deixar conduir la dona en aquelles circumstàncies.

Mentrestant, a Sanchinarro la gent està desolada per la mort de dues dones que eren molt conegudes i molt estimades per tothom. Participaven a les activitats de l'associació de veïns, de la qual formaven part des de feia anys, i eren inseparables. Sempre anaven juntes, i juntes van trobar la mort.

Energia i ganes de viure

Mariluz vivia davant del lloc on es va produir l'atropellament mortal, mentre que Nieves residia uns carrers més enllà. Mariluz va perdre el seu marit fa quatre anys i tenia dos fills i uns quants nets. Nieves tenia una filla i es va quedar vídua l'any passat, segons expliquen les seves amigues.

Una assegura entre llàgrimes que totes dues «eren un exemple per a tothom per l'energia i les ganes de viure que tenien». Cada dia sortien a caminar més de dues hores i eren assídues de la pista de petanca del barri. A més, feien classes de ball i s'apuntaven a totes les excursions.

Serveis d'emergència al lloc de l'accident de Sanchinarro
El cotxe va atropellar les dues dones en aquesta mitjana | Cedida

«Ara que venia el bon temps és quan millor s'ho passaven», explica una de les amigues «Els encantava jugar a la petanca». Asseguren que el que ha passat és «un cop molt dur» perquè «sempre estaven disposades a donar un cop de mà». Ahir es van acomiadar d'elles al tanatori de Tres Cantos.

Nieves va predir la tragèdia

La tragèdia podria haver estat encara pitjor, segons expliquen, perquè normalment quedaven quatre o cinc amigues per anar a caminar. Les companyes de l'associació han promès que lluitaran perquè ni el nom de Nieves ni el de Mariluz s'oblidin mai al barri de Sanchinarro. «Ja veurem que es pot fer», diuen.

Nieves feia més de 40 anys que vivia a Sanchinarro i sempre va estar molt compromesa amb els problemes del barri. Precisament fa poc es va queixar del poc respecte dels cotxes pels vianants en aquestes avingudes. «Qualsevol dia passarà una tragèdia», va dir de manera premonitòria.

L'autora de l'atropellament s'haurà de presentar de manera periòdica als jutjats mentre es completa la investigació. La policia està reunint totes les proves, i la principal hipòtesi és que l'atropellament mortal va ser produït per un fatal excés de velocitat. Cap dels ocupants del cotxe va resultar ferit.