Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Irma García i la seva parella

«Aterridor»: Mor dos dies després el marit d'Irma, la mestra assassinada

Portaven més de 30 anys junts i dimarts ella va morir al tiroteig de l'escola d'Uvalde (Texas)

Irma García va ser una de les primeres víctimes identificades a la massacre d'un col·legi d'Uvalde (Texas) on van morir 19 nens. La professora va ser assassinada quan intentava protegir els alumnes amb el seu propi cos. Dos dies després, el seu marit Joe ha mort d'un atac de cor.

Joe García va patir un infart ahir al matí a casa seva i no van poder fer res per salvar la vida. Joe i Irma estaven molt units, i els familiars asseguren que l'home «ha mort de pena, amb el cor trencat». En només dos dies, els seus quatre fills s'han quedat sense mare i sense pare.

La mort de Joe és una conseqüència més de la pitjor matança en un col·legi dels Estats Units en els darrers anys. El matí del 24 de maig, Salvador Ramos va obrir foc a una escola de primària a Uvalde, Texas. El tràgic balanç va ser de 21 víctimes mortals: 19 nens menors de 10 anys, i dues professores.

Ha mort de pena

El pistoler, un jove de 18 anys, es volia venjar per l'assetjament escolar patit quan era alumne d'aquell col·legi. Va entrar al centre armat amb un rifle d'assalt i es va atrinxerar a la classe on estava Irma amb els seus alumnes. La mestra va intentar protegir els seus alumnes, però va ser assassinada a trets.

Irma i Joe García
Irma i Joe portaven més de 30 anys junts.   | REDES SOCIALES

La matança va seguir en una classe contigua on hi havia Eva Mireles, una altra mestra, amb els seus alumnes. Només va sobreviure una menor, que es va camuflar amb la sang d'una víctima per passar desapercebuda. Dos dies després de la matança s'ha conegut la mort per un infart de Joe García.

John Martínez, nebot d'Irma García, assegura que Joe va morir a causa del dolor provocat per la mort de la seva dona. «És extremadament punyent, anuncio amb un profund dolor que l'espòs de la meva tia Irma va morir de pena», explica a les xarxes socials. «No tinc paraules per descriure com ens sentim».

Estaven molt units

Joey Martínez, un altre nebot de la mestra assassinada, també va anunciar la mort del seu oncle: «L'espòs de la meva tia va morir aquest matí a causa d'un atac de cor a casa. Ara és amb la seva dona, aquests dos feien que qualsevol es sentís estimat sense importar el que tinguin, tenen els cors més purs».

Irma García tenia 46 anys i era mestra de quart grau amb 23 anys d'experiència. Feia 24 anys que estava casada amb Joe, amb qui mantenia una relació molt estreta. Al seu perfil del lloc web de l'escola va incloure unes línies breus dedicades a la seva família, al seu marit i als seus quatre fills.

«M'encanta fer barbacoes amb el meu marit», es pot llegir al text, on també esmenta els seus dos fills i dues filles. Joe i Irma eren feligresos de l'Església Catòlica del Sagrat Cor a Uvalde (Texas). Irma dirigia un ministeri de dones de la comunitat, que ara està trencada de dolor.

Eren parella des de l'institut

Els familiars de Joe i Irma han obert una campanya a GoFundMe per recollir fons per als seus fills. «Realment crec que Joe va morir amb el cor trencat després de perdre l'amor de la seva vida durant més de 30 anys, va ser massa per a ell», es pot llegir. Joe i Irma eren parella des que anaven a l'institut.

Mestres assassinades Texas
Eva Mireles i Irma García, les dues professores assassinades.   | Robb Elementary

Els seus amics recorden Irma com una mestra «dolça, amable, amorosa i entregada als seus alumnes». Posen també en valor l'acte heroic d'Irma, que «va sacrificar la vida per protegir els nens de la seva classe». Va morir amb la seva companya Eva, amb qui feia cinc cursos que ensenyava.

Eva Mireles tenia 44 anys i 17 d'experiència com a mestra d'alumnes amb necessitats especials. El seu marit, Rubén Ruiz, és oficial de policia a Texas i fa dos mesos va participar en un simulacre de tiroteig al col·legi de la seva dona. El mateix on aquest dimarts es va desencadenar la tragèdia.

Una tragèdia impossible d'oblidar

Salvador Ramos tenia 18 anys i una personalitat turmentada per l'assetjament escolar que va patir quan era petit. Era tartamut, cecejava i provenia d'una família sense recursos, cosa que el va convertir en blanc de les burles. Amb l'entrada a l'adolescència, el seu caràcter es va tornar cada cop més estrany.

El 16 de maig passat, després de complir la majoria d'edat, va comprar dos rifles d'assalt. El dia de la matança va anunciar el que faria a les xarxes socials, i va partir cap a l'escola on havia patit bullying. Abans va disparar a la cara la seva àvia, que va intentar impedir que el noi sortís de casa.

Un cop a l'escola va perpetrar la matança i va acabar sent abatut per la policia. La tragèdia ha colpejat profundament el cor dels Estats Units, on torna a obrir-se el debat sobre la tinença d'armes de foc. És el pitjor atac en una escola a l'última dècada, una tragèdia difícil d'oblidar.