Imatge de quatre sanitaris realitzant una intervenció quirúrgica a un quiròfan

Mor una espanyola de només 17 anys en plena operació: va anar a Turquia

La jove va viatjar a Istanbul amb els pares per sotmetre's a una reducció d'estómac

La reducció d'estómac és una operació quirúrgica complementària a un procés d'aprimament. Mitjançant la reducció de la mida de l'estómac, es facilita la disminució de la necessitat d'ingerir aliments. Aquesta és la intervenció a què es va sotmetre una noia d'Utrera de 17 anys el cap de setmana passat.

Però alguna cosa va sortir malament i l'adolescent va morir a la taula d'operacions d'una clínica d'Istanbul. La jove havia viatjat des d'Utrera (Sevilla) fins a Turquia en companyia dels seus pares. Una complicació durant la intervenció quirúrgica va acabar de forma tràgica amb la mort de la menor.

La mort d'aquesta noia es produeix tot just dos mesos després de la mort de Sara, una altra espanyola morta en una operació estètica. En aquell cas van quedar en evidència les negligències mèdiques al voltant de la intervenció. Ara, la investigació haurà d'esclarir la responsabilitat dels metges.

Estava molt il·lusionada

MPM són les sigles de la noia de 17 anys que el cap de setmana passat va viatjar a la capital turca per sotmetre's a una reducció d'estómac. La noia, natural d'Utrera, estava molt il·lusionada amb la intervenció quirúrgica. L'operació li permetria continuar avançant en el seu procés d'aprimament.

La noia va aprofitar els dies previs al pont festiu del dia d'Andalusia per agafar un avió cap a Istanbul. Ho va fer en companyia dels seus pares, que van supervisar en tot moment tant el viatge com l'operació. Poc podien imaginar-se el tràgic desenllaç que els esperava lluny de casa.

Muntatge Turquia
La noia va morir a una operació a Istanbul | Catalunya Diari

La reducció d'estómac consisteix en una tècnica per disminuir la mida de l'òrgan digestiu i facilitar el procés d'aprimament. Amb aquesta operació es pot reduir la mida de l'estómac fins a un 80%. Així, es redueix la necessitat d'ingerir aliments i es permet avançar en la pèrdua de pes.

Un error fatal

Però durant l'operació un mal moviment va provocar un tall a la melsa que va desencadenar la tragèdia. La melsa és un petit òrgan ubicat al costat esquerre, per sobre de l'estómac i sota les costelles. La seva funció és combatre les infeccions i mantenir en equilibri els líquids del cos.

El fatal tall va provocar una hemorràgia que va fer que la noia comencés a dessagnar-se. Li van fer una transfusió de sang d'urgència, però llavors es va produir una infecció a la sang. La septicèmia va acabar resultant fatal i la noia va morir diumenge a la nit, davant la desesperació dels seus pares.

Els pares es troben ara a Turquia, trencats de dolor, en espera de poder tramitar la repatriació del cos de la seva filla. La seva intenció és que el cadàver viatgi de nou a Utrera perquè la noia pugui ser enterrada al seu lloc natal. Allà, a quilòmetres de distància, els seus amics continuen commocionats per la desgràcia.

Consternació a Utrera

La menor morta a la taula d'operacions pertany a una família molt coneguda a la ciutat sevillana. A més, era una noia molt estimada i sociable, que tenia moltes amistats entre els nois i noies de la seva edat. Per això la notícia ha causat una consternació especial en el seu entorn.

Una d'aquestes persones ha publicat a les xarxes socials: «No és just, com poden cometre aquests errors, amb 17 anys i tota una vida al davant». Aquesta persona ha recordat que «ets molt bonica» i s'ha recordat dels seus pares: «Només us queda tenir molta força per a un trànsit tan dolorós com és perdre una filla».

Muntatge espanyola morta operació
Sara amb el metge que la va operar a la intervenció mortal | Catalunya Diari

L'1 de gener passat va morir amb 39 anys Sara, una dona que s'havia sotmès a una operació de cirurgia estètica a Cartagena (Múrcia). En el seu cas es tractava d'una lipoescultura, que consisteix en la reducció de greix a l'abdomen. Una cadena d'errors va portar a la seva mort, en un cas molt polèmic.

Alerta dels metges

Molts pacients van a fer-se la reducció d'estómac a països que ofereixen aquesta intervenció tres o quatre vegades més barat. Però és una cirurgia complicada que s'ha de dur a terme per professionals acreditats. Només els equips professionals poden resoldre les complicacions possibles quan apareixen.

Les llargues llistes d'espera a la sanitat espanyola i els alts preus a la sanitat privada fa que molts decideixin anar-se'n a l'estranger. Turquia és un dels països més atractius, ja que ofereix la reducció d'estómac per 3.000 euros. A Espanya se'n poden arribar a pagar més de 14.000.

Però els metges espanyols adverteixen que «la cirurgia de l'obesitat no pot practicar-la qualsevol cirurgià». Es tracta d'una intervenció complexa que requereix la participació d'un equip multidisciplinar. Si no, el que sembla barat pot acabar sortint molt car i, de vegades, acabar en tragèdia.